Premier Trinidad wil Caricom aanpak Ebola en Chikungunya
21 Aug 2014, 03:00
foto
Premier Kamla Persad Bissessar (Foto: Guardian TT)


Premier Kamla Persad-Bissessar van Trinidad en Tobago wil dat de Caribische Gemeenschap (Caricom) bijeenkomt om de bedreigingen van de volksgezondheid als gevolg van het Ebola- en Chikungunya-virus te bespreken. Zij pleit voor een gecoördineerde aanpak bij deze bedreigingen.

Met haar oproep reageerde de Trinidadiaanse premier op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze zei dat Port of Spain bereid is om deze Caricom-bijeenkomst te organiseren.

"Mijn advies aan collega-regeringsleiders in het Caribisch Gebied is om preventieve maatregelen te nemen om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van miljoenen burgers van de Caribische regio te waarborgen,” sprak de premier. “Hoewel het risico bij ons laag is, moeten we acties ondernemen om de risico’s voor onze burgers verder te verminderen. En ik ben ervan overtuigd dat de Caricom-naties positief zullen reageren."

De vergadering zou zich moeten concentreren rond een plan van aanpak naar aanleiding van het toenemend aantal gevallen van Chikungunya in het Caribisch Gebied en het voorkomen van het Ebola-virus. De bijeenkomst zou ook behulpzaam kunnen zijn in de houding van de Caricom om samen met de rest van de internationale gemeenschap de strijd tegen deze levensbedreigende virussen aan te gaan. De Caricom zal dan ook mee moeten gaan met de internationale beslissingen die ongetwijfeld invloed zullen hebben op de toeristische industrie van de regio.

Tot nog toe zijn er geen gevallen van het Ebola-virus, dat in Afrika een aantal levens heeft geëist, gemeld in de regio. Anders is het met het Chikungunya-virus dat wordt overgebracht door muskieten. In veel landen van de Caribische regio heeft dit virus al toegeslagen.

"Als premier van Trinidad en Tobago, is mijn aanpak van regionale zaken vergelijkbaar met mijn aanpak hier thuis, we moeten niet wachten op een crisis om op te treden,” voegde premier Persad-Bissesar eraan toe.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March