Aardverschuivingen Japan eisen 32 levens
20 Aug 2014, 10:00
foto
In Japan zijn de mensen in de holst van de nacht verrast met aardverschuivingen. (Foto:AP)


Er zijn minstens 32 mensen gedood bij aardverschuivingen in het Japanse gebied Hiroshima. De aardverschuivingen hebben zich voorgedaan in een woonwijk in de buurt van een berg in de randstad Hiroshima.

Volgens de Japanse weerkundige dienst zijn de aardverschuivingen veroorzaakt door de zware regens. In de afgelopen 24 uur is even zoveel regen gevallen als in een maand. En het regent nog steeds.

Televisiebeelden tonen huizen die onder modder en rotsen zijn begraven, terwijl reddingsteams zich een weg banen naar het getroffen gebied. Er worden nog negen andere mensen vermist, melden de autoriteiten. Sommige mensen zijn meegesleurd en is het volgens een regeringsfunctionaris moeilijk te zeggen hoeveel mensen er precies worden vermist. Een aantal van de slachtoffers zijn kinderen. Het jongste slachtoffer is een jongen van twee jaar, meldt persbureau Kyodo.

Onder de doden is een 53-jarige reddingswerker die is gestorven toen de heuvel instortte. Hij had daarvoor nog vijf mensen in veiligheid gebracht tijdens de operatie. De omvang van de stormregen heeft eenieder verrast, zegt een hoogleraar in Hiroshima. “De meeste mensen hier zijn gewend aan zware regen. We zitten in het regenseizoen. Maar ik denk dat iedereen behoorlijk verrast was door de hoeveelheid regen die er is gevallen.”

Premier Shinzo Abe heeft opgedragen het aantal militaire reddingswerkers te vergroten tot enkele honderden om de operaties vlotter te laten verlopen. Er is voor gewaarschuwd dat meer regen zou kunnen leiden tot verdere aardverschuivingen.

Een groot deel van het centrum en het zuiden van Japan zijn bergachtig. Veel huizen zijn ook gebouwd op de steile hellingen. Vorig jaar zijn 35 mensen doodgegaan nadat een tyfoon aardverschuivingen veroorzaakte op het eiland Izu Oshima, ten zuiden van Tokio.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April