Bouterse geeft volgende week informatie over elektriciteit
20 Aug 2014, 00:00
foto
De nieuwe powerplant van EBS badend in het licht bij de ingebruikname vrijdag. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft het parlement dinsdag schriftelijk laten weten dat hij bereid is uitvoerig in te gaan op de huidige elektriciteitssituatie in het land. Echter zal de informatie pas de volgende week dinsdag gegeven kunnen worden aan het college. De Nieuw Front oppositie heeft hiertegen bezwaar aangetekend en vindt dat de situatie te precair is om een week op de president te wachten.

Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh vroeg nadat de brief was voorgelezen dat de president zijn besluit in heroverweging neemt en eerder naar het parlement komt. Eerder op de dag heeft het elektriciteitsvraagstuk geleid tot felle discussies in het college. Vicepresident Robert Ameerali had al maatregelen getroffen door minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen naar het parlement te laten komen om uitgebreid in te gaan op de situatie. De brief van de president kwam in de middag kort voordat de vergadering werd geschorst voor de lunchpauze. Bij de hervatting zei Ameerali dat inderdaad de minister van Natuurlijke Hulpbronnen in stelling was gebracht maar dat met de brief van de president hij het beter acht dat gewacht wordt tot de volgende week dinsdag.

ebsdood@outlook.com
Bij de felle discussie die eerder op de dag is gevoerd rond de EBS heeft Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) aangekondigd dat de ernst van de situatie met stroomvoorziening duidelijk gemaakt zal worden. Alle personen en buurten die last ondervinden van de stroomuitval kunnen op het e-mailadres, ebsdood@outlook.com dit aangeven en hun beklag doen. Randjietsingh zegt dat de dringende noodzaak voor en snelle bespreking van de situatie in het parlement niet alleen is dat er stroomuitval is. Ook het minder opwekken van elektriciteit door een lage waterstand in de stuwmeer zou in de eerste plaats het probleem zijn. Er zijn echter problemen met bestaande generatoren. Vernomen wordt dat ook twee van de nieuwe pas aangeschafte generatoren nu al defect zijn.

Waarnemend fractievoorzitter van de Mega Combinatie André Misiekaba, zei bij de discussie rond de stroomuitval dat de Nieuw Front oppositie dramatiseert in deze kwestie en dat de situatie een normale is. Volgens hem heeft het alles te maken met de lage waterstand in het stuwmeer. Daardoor wordt 30 megawatt minder elektriciteit opgewekt. Misiekaba zegt dat de EBS jaren geen investeringen heeft kunnen doen en dat dit nu het resultaat is. Hij indiceerde dat opnieuw gekeken moet worden naar het aanpassen van de tarieven voor elektriciteit.
De oppositie kan niet inzien dat de vicepresident aanwezig is in het parlement, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen heeft laten komen en dat toch geen informatie gegeven kan worden over de situatie en wat het werkelijke probleem is. Dit, terwijl grote delen van het land urenlang verstoken waren van elektriciteit. “Het is duidelijk dat de regering geen eenduidig beleid heeft en geen informatie kan geven”, concludeerde Gajadien.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April