Wijdenbosch laat zich niet uitlokken door eigen fractie
19 Aug 2014, 15:00
foto
Waarnemend assembleevoorzitter Ruth Wijdenbosch (beeld:DNA-live feed)


Waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblee, Ruth Wijdenbosch, heeft zich vandaag de woede van haar fractie (Nieuw Front) op de hals gehaald. Bij afwezigheid van voorzitter Jennifer Geerlings-Simons was het Wijdenbosch die de vergadering opende. Aan de orde waren de actuele vraagstukken over stroomuitval bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de wilde occupatie in ressort Santodorp. De oppositie die tumult maakte over deze twee zaken, liet luidkeels blijken het niet eens te zijn met de wijze waarop Wijdenbosch leiding gaf. De strakke manier waarop zij de hamer hanteerde, paste totaal niet in het straatje van de oppositie.

De Nieuw Front-fractie eiste dat de regering betere antwoorden gaf over de occupatie en gelijk inging op de situatie bij EBS. Nadat de regering bij monde van minister Edward Belfort (Justitie en Politie) zich summier had uitgelaten over het occupatieprobleem, was het Nieuw Front ontevreden met het antwoord. Dit resulteerde in wat tumult in het parlement. Wijdenbosch vond dat de leden van haar fractie de vergadering stoorden en bedankte hen op sarcastische wijze voor de manier waarop zij bezig waren, terwijl zij de vergadering leidde. “Ik dank u wel hiervoor. U zou beter moeten weten, maar ik zal mij niet laten verleiden", zei Wijdenbosch na een schorsing die werd aangevraagd door haar fractie.

Na de schorsing maakte de oppositionele fractie duidelijk niet tevreden te zijn met het antwoord van de regering over de wilde occupatie. Wijdenbosch gaf echter geen gehoor aan de oproep van haar fractie de regering te dwingen met betere antwoorden te komen. De waarnemend voorzitter gaf zowel de oppositie als de coalitie de gelegenheid haar zegje te doen over de kwestie en ook de regering. Daarna wilde zij terugkeren naar de behandeling van de 'sociale wetten'. De Nieuw Front-fractie was duidelijk geïrriteerd door de houding van Wijdenbosch. “U praat voor de regering“, werd haar nog toegeroepen, door de fractieleden.

Wijdenbosch die eerder heeft deelgenomen aan de beraadslagingen over de sociale wetten, droeg toen de hamer over aan Ronnie Brunswijk, eerste vervanger van de vicevoorzitter. Terug op haar plaats in de zaal, was er een zichtbare discussie met haar fractie. “Het is duidelijk persoonlijk", zei Wijdenbosch nog tegen haar fractieleden, waarna zij de vergaderzaal uitliep. Na enkele ogenblikken keerde zij terug naar haar plaats.

Wilfred Leeuwin
Advertenties