LVV zoekt draagvlak Master Plan agrarische ontwikkeling
19 Aug 2014, 02:00
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV aan het woord. Hij wordt geflankeerd door Winston Caldeira, ceo van IDCS en directeur Gerrit Breinburg. Uiterst links Moti Kaplan en naast hem Joseph Haim Harrosh van Kaplan Planners Ltd.


Mechaniseren, kernbedrijven opzetten en daarna processen en verwerken voor de export is het antwoord om de agrarische sector tot bloei te brengen. Dit kwam naar voren tijdens een 'stakeholders meeting' maandag op het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). Stakeholders spelen een belangrijke rol om de agrarische sector, met name de landbouw op een andere wijze aan te pakken. Om de voedselschuur van de regio te worden, wordt er gewerkt aan een Master Plan voor de agrarische ontwikkeling.

Dit plan is nodig omdat de hoeveelheid per landbouwproduct die geproduceerd wordt heel weinig is om wekelijks te kunnen exporteren. Tijdens de vergadering konden organisaties die betrokken zijn in de agrarische sector hun meningen en adviezen deponeren. De Israëlische consultant Kaplan Planners Ltd, is verantwoordelijk voor het opzetten van dit Master Plan samen met het Investment & Development Corporation Suriname NV (IDCS). Minister Soeresh Algoe, vindt het noodzakelijk dat ook de stakeholders hun bijdrage leveren om dit Master Plan gestalte te geven. Draagvlak voor het plan hebben is heel belangrijk om succesvol tot uitvoering over te kunnen gaan. In Suriname kennen wij het fenomeen 'familie landbouw'.

Kernbedrijf
De bewindsman zegt aan Starnieuws dat de hoeveelheid productie bij lange na niet voldoende is voor de export. "Als een buitenlandse afnemer 40 ton peper elke week van een van onze landbouwers wil kopen, is dat niet haalbaar. Het is daarom belangrijk dat wij een kernbedrijf hebben, dat de landbouw producten van de outgrowers of boeren kan opkopen. Dit kernbedrijf moet ook zorgen voor de processing of verwerking van de gewassen tot exportproduct. Hiermee ontwikkel je een keten waarbij de garantie bestaat om die 40 ton peper per week geleverd te krijgen om een keer met de cargo te exporteren. Spanje bijvoorbeeld heeft altijd een grote vraag naar watermeloen in oktober, november en december. Zij importeren vanuit Panama met een verschepingstijd van 15 dagen. Dit zouden wij toch ook kunnen exporteren naar Spanje met een verschepingsperiode van 9 dagen vanuit Paramaribo naar Spanje", legt Algoe uit.

Arbeiders schaars
Een ander kernpunt waarover gediscussieerd werd op de vergadering, is de factor mens. Arbeiders in de agrarische sector zijn schaars. Volgens de bewindsman kun je pas volop produceren als de juiste zaden gebruikt worden en de landbouwers gaan investeren in landbouwmachines. "In Dominica en St. Lucia krijgen de arbeiders US$ 650 per maand. Landbouwer Dewanand Bainath geeft aan zijn arbeiders US$ 450 per maand. Maar dat komt omdat alles nog handmatig wordt geproduceerd", zegt Algoe. "want aan de hand van je inkomsten bepaal je de hoogte van de salarissen".

Ook Rudy Soerodimedjo, voorzitter van het Agrarisch Krediet Fonds (AKF), onderschrijft dit. Hij zegt dat de manier waarop gewassen nu geteeld worden al achterhaald is. "Men moet gaan mechaniseren wil je een vijf hectare land beplanten. Met hetzelfde aantal arbeiders kun je meer produceren met het gevolg dat je je arbeiders meer kan betalen. Soerodimedjo is wel teleurgesteld dat de ondernemers, in dit geval de landbouwers, niet in de vergadering aanwezig waren. Bij dit fonds kunnen ondernemers een lening aangaan met een 6.7% rente per jaar.

Nieuw leven inblazen
Directeur Winston Caldeira van ‘Investment & Development Corporation Suriname NV (IDCS), zegt dat er in dit Master Plan is opgenomen om de verlaten plantages Phedra, Victoria en Baboenhol als kernbedrijven nieuw leven in te blazen. Deze bedrijven zullen als voorbeeld bedrijven fungeren waarbij de veldproductie en de verwerking zal plaatsvinden.

Als investeringsinstituut zal IDCS een joint-venture aangaan met een Israëlisch privaat bedrijf op gelijkwaardige (50% om 50%) basis. Phedra zal een kernproductiebedrijf zijn voor de kippen- en de cacaoteelt. Het buitenlandse bedrijf is nodig om voor de nieuwe technologie te zorgen waaruit Suriname lering kan trekken. Het is de bedoeling dat de Surinaamse ondernemers heel snel deze werkwijze kunnen overnemen. IDCS zal aandelen verkopen aan de lokale ondernemers. Met dit vrijgekomen geld zal IDCS weer in andere projecten investeren.

Danielle Atmopawiro
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March