Bouterse: Doelen CBU richten op integratie Caribische regio
18 Aug 2014, 16:00
foto
President Desi Bouterse opent de CBU-vergadering.


President Desi Bouterse heeft vandaag bij de opening van de vijf en veertigste jaarvergadering van de Caribbean Broadcasting Union (CBU) benadrukt dat de doelen van deze regionale organisatie zich meer moeten richten op de integratie in de regio. “Voor mij is het een teken om voordeel te trekken uit de vele mogelijkheden die er zijn voor technologische ontwikkeling”, zei Bouterse.

De CBU-leden komen deze week in de Ballroom van Torarica bijeen om met elkaar van gedachten te wisselen over verschillende onderwerpen die te maken hebben met radio- en televisie-uitzendingen in de regio. Digitale televisie is een belangrijk onderdeel van deze jaarvergadering. De CBU-vergadering in Paramaribo wordt bijgewoond door alle lidlanden van de Caricom, waarvan de meesten ook lid zijn van de CBU.

Belangrijke rol
Bouterse wees de vertegenwoordigers van de regio er op dat de CBU een belangrijke rol te vervullen heeft op het gebied van goede communicatie in de regio, maar meer nog om volkeren van de landen bijeen te brengen met goede nieuwsberichten en andere informatie. “Ik hoop dat de beraadslagingen op deze conferentie zullen resulteren in een verdere versterking van de CBU, maar ook dat die mogelijkheden worden gecreëerd om gelijke tred te houden met de ontwikkelingen in de wereld.

Het thema van deze vijf en veertigste CBU jaarvergadering is Broadcasting. CBU-president Shida Bolai zegt dat de rol van beleidsmakers, bedrijven in de media en andere producenten een cruciale is. Volgens haar heeft de CBU de afgelopen 44 jaar zich onafgebroken ingezet om middels radio- en televisie-uitzendingen een bijdrage te leveren aan eenheid binnen de Caribische regio. In augustus 2015 zal in Grenada het 45-jarig bestaan van de CBU dan ook groots worden herdacht en worden teruggekeken op de bereikte doelen. Sonia Gill, secretaris generaal van de CBU, zegt dat de organisatie niet zal blijven teren op haar 45-jarrig bestaan. Integendeel zal na zelfevaluatie met meer inzet gewerkt worden om de doelen, maar ook de uitdagingen problemen van mediabedrijven in de regio aan te pakken.

De CBU is opgericht in 1970 met het doel het promoten van regionale integratie, dat wordt gezien als een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen de Caricom. Bolai zegt dan ook blij te zijn dat vanuit de wereldgemeenschap goede samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met onder andere het ontwikkelingsfonds - UNDP - van de Verenigde Naties. Suriname die mede oprichter is van de CBU, heeft twee mediabedrijven, STVS en ATV, die al vanaf het begin een cruciale rol en bijdrage hebben geleverd. Bouterse memoreerde tijdens zijn openingsspeech dan ook onder andere oud-directeur van de STVS, Frits Pengel, die jarenlang voorzitter is geweest van de CBU.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April