Diploma’s en laptops voor beste leerlingen Chinese School
15 Aug 2014, 06:00
foto
Na ontvangst van hun diploma, uiten de 23 geslaagden van de Chinese School Kong Ngie Tong Sang hun blijdschap tijdens de ceremoniële afsluiting. (Foto: Ranu Abhelakh)


De zestienjarige Yuan Yuan Yang straalt, wanneer zij haar laptop en diploma donderdag in ontvangst neemt. Zij is best geslaagde van de Chinese School Kong Ngie Tong Sang. “Mijn ouders hebben mij ingeschreven op deze school, dus moest ik de lessen volgen. Ik hoorde over de beloning aan het eind van de rit, en ben mij daarom echt gaan inzetten”, vertelt Yang. De trotse scholier heeft enkele dagen geleden ook haar Mulo/VOJ-diploma ontvangen: best geslaagde A-richting van de Christus Koningschool.

Ochtendschool combineren met middagschool? Yang lacht, “het is echt geen ramp en slechts een kwestie van planning”. Huiswerk en studeren tijdens de vrije lesuren en pauzes. Drie middagen van vier tot zes uur Chinese taal volgen, en twee avonden in de week van zes tot negen uur badminton oefenen. “Je moet je tijd weten in te delen en niets opsparen.” Tweeëntwintig anderen hebben samen met Yang de eindstreep behaald op de Chinese school. Zij kunnen nu communiceren in het Mandarijn, en de Chinese taal lezen en schrijven. Het is een beetje moeilijke taal, maar als je die eenmaal beheerst, is het wel tof en leuk dat je iets extra kent, vindt Yang. “Op school wilden mijn vrienden dat ik hun namen of bepaalde woorden moest vertalen of soms zelf Chinees sprak. Ik ben blij dat ik het Mandarijn heb geleerd en raad het eenieder aan.”

Nooit te oud
De 67-jarige Elizabeth Benschop zingt uit volle borst, samen met haar groep een lied in het Mandarijn. Zij leest en spreekt naast het Nederlands, ook Engels, Frans, Duits, Spaans en Portugees en heeft altijd interesse gehad voor de Chinese taal. “Ik hou van vreemde talen en wil in mijn eigen land vrij kunnen communiceren met eenieder. Ik ken ook Javaans, Sarnami en Aucaans.” De gepensioneerde onderwijzeres woont in het Prinses Beatrix bejaardentehuis en zegt in plaats van zich oud te voelen haar tijd nuttig te willen gebruiken. “Zolang ik leef zal ik studeren, je bent er nooit te oud voor. Age is just a number.” Benschop is dit schooljaar over naar de derde klas en voegt heel trots er achteraan dat zij instaat is verpakte producten in vreemde talen te kopen, “ik weet ik koop”.

Professor Brooks Lee, Universiteitsdocent in de Engelse taal, woont al anderhalf jaar in Suriname. Hij is op eigen verzoek uitgezonden door de Volksrepubliek China om Mandarijn te doceren. Lee vindt het belangrijk dat elke burger meerdere wereldtalen kent. “China met zijn snel groeiende economie kent vele overzeese burgers die wereldwijd handel drijven. Het is in je eigen voordeel wanneer je met hen in de Chinese taal kunt communiceren.” Lee, die de volwassen groep onderwijst in het Mandarijn, zegt dat de meeste Surinaamse leerlingen moeite hebben met de spelling en de karakters. “Spreken leert men snel, maar schrijven verloopt iets stroef.”

Veel belangstelling
Het is belangrijk dat eenieder zijn of haar moedertaal kent, vindt de Chinese ambassadeur Zigang Yang. Met het aanhalen van citaten van beroemdheden, heeft hij de studenten dit proberen te verduidelijken. Yang heeft hen ook op het hart gedrukt verder te studeren. De Chinese school, onderdeel van de Chinese vereniging Kong Ngie Tong Sang, telt 380 leerlingen die in drie keer in de week de school bezoeken, zegt onderdirecteur Karel Lieuw-On.

In de avonduren volgen ongeveer 50 volwassenen de Chinese taal, terwijl een kleinere groep Chinezen de Nederlandse taal aanleren. Drie maanden geleden zijn ambtenaren ook gestart met een Mandarijn conversatie cursus.
De school heeft donderdag van de ambassade drie laptops en US$ 5000 ontvangen. Naast deze schenking, ontving de instelling nog eens US$ 9000 van Chinese verenigingen, particulieren en bedrijven. De firma Soeng Ngie heeft vijf laptops aan de beste studenten aangeboden.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April