Column: De deskundigen van Wikipedia
11 Aug 2014, 08:00
foto


Afgelopen week had ik een merkwaardige ervaring die me weer eens duidelijk maakte hoe informatie wordt gemanipuleerd. Bij het International Institute for Scientific Research (IISR) hebben we een team gevormd om ons werk m.b.t. Decolonizing The Mind verder te professionaliseren in de komende jaren. Een van onze medewerkers heeft een Wikipedia pagina aangemaakt voor mij. No big deal, zou je denken. Wikipedia presenteert zich als een internet encyclopedie waar iedereen ongecensureerd een bijdrage kan leveren.

Nadat de pagina was aangemaakt voor de Nederlandse Wikipedia, kreeg de medewerker vrij snel een bericht van ene Kleuske, redacteur van Wikipedia. Ze had zonder overleg met de auteur op eigen houtje de tekst gewijzigd. Ze voegde een bron toe die vermeld dat Sandew Hira de pseudoniem is van twee personen, van Dew Baboeram en Bris Mahabir. Arme Bris. Ik ken hem toevallig. Hij is een goede vent, maar het laatste wat hij wil is bekend staan als Sandew Hira. De auteur meldt aan Kleuske dat de feiten uit haar bron niet kloppen en dat hij zelf een bron zal toevoegen, in dit geval de informatie die op Starnieuws staat over mij. Je zou denken dat Kleuske zegt: '[Sorry, mijn fout.' Nee hoor. Ze schrijft: 'DBNL is een betrouwbare bron' en daarmee basta. Wat kletsen we nou? Ze heeft het toch gegoogeld? Het staat toch op internet? Dan is het betrouwbaar. Zo werken ze bij Wikipedia!

Dat is niet alles. Kleuske googelt verder en vindt een artikel op de website van de werkgroep Caraïbisch Letteren die met regelmaat allerlei koloniale fantasie-verhalen over mij publiceert. Zo was er een verhaal met de titel Sandew Hira niet meer te handhaven als columnist van Starnieuws. Kleuske had dat verhaal gevonden en toegevoegd als bron. De IISR auteur meldt haar dat het feitelijk niet klopt. Dit is een mening van iemand bij de Werkgroep Caraïbische Letteren die zou willen dat ik niet meer voor Starnieuws schrijf. Maar het is geen feit. Het kan gecontroleerd worden bij de redactie van Starnieuws. Je denkt dat Kleuske vervolgens de controle uitvoert en de redactie van Starnieuws mailt om te vragen of het correct is. Nee hoor. Ze gaat vrolijk verder met feitelijke onzin over mij te verkondigen op Wikipedia.

Kleuske werpt zich op als deskundige over mijn persoon. Ze voegt op eigen houtje toe dat mijn werk voornamelijk over slavernij gaat. De medewerker mailt haar met de mededeling dat dit feitelijk ook niet klopt en dat het belangrijkste thema decolonizing the mind is. De medewerker voert de wijzigingen door in de tekst. Kleuske haalt de wijzigingen weg met de mededeling: Wikipedia is een encyclopedie en daarom zijn bronnen belangrijk. Als je ze verwijdert, verminder je de verifieerbaarheid van het artikel. Niet doen, svp.” De medewerker schrijft dat hij de bronnen zelf zal vermelden en dat haar bronnen niet correct zijn. Dus corrigeert hij de tekst. Vervolgens haalt Kleuske de correctie weg. Dan doet hij het opnieuw. En zij haalt het weer opnieuw weg. Dat gaat een aantal malen zo, totdat hij een bericht krijgt dat het artikel “wegens grote problemen met de bronvermeldingen en twijfels aan de neutraliteit terug gaat op de beoordelingslijst.. Ze gaan dan over twee weken bepalen of het definitief op Wikipedia geplaatst kan worden. Ach, we waren niet eerder op Wikipedia, dus is het niet zo erg als het eraf gehaald wordt.

Wie is Kleuske? Je zou denken dat bij een encyclopedie specialisten werkzaam zijn op bepaalde terreinen. In mijn geval verwacht je dat een Wikipedia redacteur mij kent of zich verdiept heeft in de discussies rond Decolonizing The Mind om het artikel te kunnen beoordelen. Zo werkt het niet bij Wikipedia. Kleuske schrijft over zichzelf: “Ik ben 50 jaar en mijn voornaamste interesse was ooit de Romeinse oudheid, vooral dat gedeelte dat betrekking heeft op Germania Inferior en omstreken, maar de laatste tijd vaker biografieën van "interessante personen" en "interessante gebeurtenissen", waarbij de invulling van "interessant" geheel subjectief is. Verder ben ik geïnteresseerd in fotografie, muziek en reizen, met Italië als favoriete vakantie bestemming. En alhoewel de Camorra er nooit ver weg is en de stad een hoop narigheid kent, heb ik een zwak voor Napels, Pozzuoli en de Campania in het algemeen. Toscane is fraai, Verona is prachtig, Rome indrukwekkend, Florence is me veel te duur en Milanezen zijn me veel te arrogant, maar Napels spreekt tot mijn hart.”
Tja, dit is dus de objectieve deskundige die een artikel beoordeelt over mij en Decolonizing The Mind. Het zijn amateurs die bij Wikipedia werken met de air van deskundigen. Er is een lichtpuntje voor mensen zonder capaciteiten. Als je niks kan en niks weet, maar je wilt graag redacteurtje spelen van een encyclopedie, dan kun je altijd terecht bij Wikipedia.

Sandew Hira
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April