Lackin sust bezorgdheid positie SLM bij open-sky met VS
01 Aug 2014, 02:00
foto
De ontwerpwet wordt met algemene 27 stemmen aangenomen. (Beeld: live feed DNA)


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft donderdag de groeiende bezorgdheid bij het parlement gesust, of de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zal blijven bestaan nu er een open-sky luchtvaartverdrag wordt gesloten met de Verenigde Staten (VS). De minister heeft, door uitgebreid in te gaan op kritische vragen van het college, gezegd dat de regering wel degelijk een visie heeft en de volle verantwoording draagt voor het beleid van de SLM. Het luchtvaartverdrag met de VS is kort daarna met algemene 27 stemmen aangenomen.

Tijdens de beantwoording van vragen lukte het minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) niet om naar tevredenheid van het parlement alle vragen te beantwoorden. De kritiek op Pinas nam toe met indringende opmerkingen over de positie van de SLM toen hij, een vraag omzeilde door aan te geven de relevantie ervan niet in te zien. In eerste instantie koos hij ervoor de aanhoudende vragen mee te nemen naar een volgende ronde. Zijn collega Lackin die al zag aankomen dat de goedkeuring en aanname van het verdrag weer uitgesteld zou worden, greep in en beantwoordde de vragen rond de SLM. De grootste bezorgdheid bij de parlementariërs was dat de national carrier zonder een aan het parlement aangegeven visie en duidelijke antwoorden op de vragen zou belanden in een valkuil met deze overeenkomst.

Suriname grootste speler
Lackin zette uiteen dat het luchtvaartverdrag, waarvan er meerdere zijn gesloten met andere landen, veel meer voordelen heeft dan nadelen. Die voordelen liggen vooral op de uitbreidingsmogelijkheden voor meerdere vluchten vanuit Suriname naar het land waarmee het verdrag is gesloten en ook de mogelijkheden om van daaruit andere vliegoperaties uit te voeren. Hij verzekerde dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf de promotie op zich zal nemen om het vliegen met de SLM in het buitenland te bevorderen. Lackin zegde toe dat in het beleid en de visie van de regering er alles aan gedaan zal worden dat met de overeenkomst Suriname de grootste speler zal blijven, zeker als het gaat om het uitvoeren van vluchten op de Mid-Atlantische route.

De 'Open-sky overeenkomst' biedt niet alleen Suriname, maar ook het land waarmee de overeenkomst wordt getekend, dat er meerder maatschappijen van beide landen vliegoperaties kunnen uitvoeren op elkaars route. De overeenkomst geeft andere luchtvaartmaatschappijen ook de gelegenheid een eigen ‘groundoperation’ in te stellen op de Surinaamse luchthaven. Lackin en Pinas hebben aangegeven dat verder sterk zal worden gelet op de veiligheid op de luchthaven. Ook worden opties bekeken dat passagiers niet worden overgeleverd aan vliegmaatschappijen die geen garanties bieden voor zekere vluchten en de kans om bij niet uitgevoerde vluchten de passagiers niet te vergoeden. Hiervoor worden er verzekeringspolissen aanbevolen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat nu de wet is aangenomen het college wel uitziet naar het in orde maken van wat door de ministers aan het parlement is beloofd.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April