Argentinië faalt om betalingsregeling overeen te komen
31 Jul 2014, 14:00
foto
Een muurschildering waarbij wordt gesteld dat het geld niet wordt betaald. (Foto: Reuters)


Voor de tweede keer in 12 jaar is Argentinië er niet in geslaagd te voldoen aan zijn financiële schulden. Het gesprek tot gisteravond laat in New York met een groep obligatiehouders heeft niet geresulteerd in een overeenkomst.

De zogenaamde ‘aasgier fondsbeleggers’ eisten dat ze volledig worden uitgekeerd voor de obligaties die zij bezitten. Argentinië is hen US$ 1,3 miljard schuldig. De regering van president Cristina Fernandez heeft aangegeven dat zij zich niet kan veroorloven om tegemoet te komen aan de eis van deze groep obligatiehouders. Buenos Aires beschuldigt de beleggers ervan dat ze de schuldproblemen van het land hebben gebruikt om grove winsten te maken.

Een Amerikaanse rechter had een deadline tot middernacht gesteld om tot een overeenkomst te komen. De crisis vloeit voort uit de wanbetaling waartegen Argentinië in 2001 aankeek. Gisteravond liet de Argentijnse minister van Economie, Axel Kicillof, weten dat de beleggers het nieuwste aanbod van de overheid hadden afgewezen.

Niet voorspelbaar
Het nieuwste betalingsverzuim zal naar verwachting van analisten de problemen in de door recessie getroffen economie van Argentinië verergeren. Het effect is echter niet te vergelijken met de gevolgen van de economische instorting van het land in de jaren 2001-2002. Toen werden de rekeningen van de spaarders bevroren om een stormloop op de banken te stoppen. Gewelddadige straatprotesten hebben in die periode aan tientallen het leven gekost.

“De volledige gevolgen van de wanbetaling zijn niet voorspelbaar, maar ze zijn zeker niet positief," zei Daniel Pollack, de door de rechtbank aangestelde bemiddelaar in deze zaak. Minister Kicillof stelde dat Argentinië niets illegaals zou doen.

De investeerders, ook bekend als 'hold-outs', zijn Amerikaanse hedgefondsen die schulden goedkoop hebben opgekocht na de economische crisis van Argentinië. Ze hebben nooit ingestemd met de door de meerderheid van de obligatiehouders geaccepteerde schuldenherstructurering.

President Fernandez heeft de minderheid van obligatiehouders - inclusief Aurelius Capital Management en NML Capital, beschreven als aasgieren. Het ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) heeft het land eerder op woensdag gedegradeerd tot ‘default’ hoewel de prijs van de obligaties zich niet roert. S&P merkte op dat de beoordeling zou kunnen worden herzien als Argentinië een manier vindt om de betalingen te doen.

De Amerikaanse rechtbanken hebben betalingen aan andere obligatiehouders die een aparte deal met Argentinië zijn overeengekomen geblokkeerd, totdat er een akkoord met de ‘hold-outs’ is bereikt.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April