Cooman: ATV 12 analoog komt niet meer terug
31 Jul 2014, 08:00
foto


Digitale televisie, voorlopig alleen via de zenders van ATV te volgen, wordt binnen enkele weken nog veel beter. Digitale uitzendingen zijn te volgen via ATV kanaal 12-1 en kanaal 12-2. Guno Cooman, hoofd van ATV, zegt dat het overgaan tot digitale televisie eerder een noodzaak is geweest, omdat de analoge uitzending problemen gaf en elk moment kon uitvallen.

Analoog televisie via ATV kanaal 12 zal dan ook niet meer worden uitgezonden. “Het is inefficiënt, voor ons economisch gezien geen goede investering, ook omdat tegen juli van het volgend jaar er in Suriname geen analoog televisie meer zal bestaan, volgens de plannen van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS).
De noodzakelijke overgang van analoog naar digitaal is volgens Cooman met enkele bekendmakingen via de sociale media en de uitzendingen buiten verwachting groots ontvangen. “Binnen twee dagen kregen we enkele duizenden reacties die allemaal positief waren. Ook de handel heeft meteen op ingespeeld. Twee handelsbedrijven hebben het gat gezien en meteen converters uit het buitenland besteld. Hierdoor konden de mensen die geen digitaal televisietoestel hebben meteen een box aanschaffen en aansluiten op hun analoog of zogenaamde ‘bigi bere’ televisietoestel. Die boxen waren binnen enkele dagen uitverkocht. De converters om een televisietoestel om te zetten op digitaal; werden verkocht voor SRD 185 bij het ene en voor SRD 165 bij het andere bedrijf. Het zijn goede boxen. Daarmee kan je vrijwel alle systemen omzetten ”, legt Cooman uit.

Met deze feitelijke gegevens en vooral ook dat analoog televisie volgend jaar niet langer zal bestaan, heeft Cooman de directie van Telesur, waar ATV onder valt, zover weten te krijgen geen investeringen meer te doen in analoog televisie via ATV. De verouderde apparatuur werd dus niet vervangen, maar het station ging meteen over tot digitale uitzendingen. Om de kijkers die tot nu toe geen box hebben kunnen kopen en geen digitaal toestel hebben, heeft ATV toch nog enkele aanpassingen gepleegd. Sinds afgelopen dinsdag is de uitzending van ATV 12-1, analoog te volgen op kanaal 2, niet te verwarren met ATV 12-2, die nu volledig digitaal is. Cooman zegt dat voorlopige cijfers aantonen dat in Suriname de laatste jaren per jaar zo een 10.000 tot 15.000 digitale televisietoestellen zijn verkocht door de handel. “Als deze cijfers juist zijn betekent dat, dat met een huishouding aantal van 130.000, nog maar 15% tot 20% van de gemeenschap nog een oude of analoge televisie heeft. Dat zal dan snel veranderen. Als mensen geen digitaal toestel kunnen kopen, is de tussentijdse oplossing het kopen van een omzet box. Ook al een reden om geen extra investeringen te doen in analoog televisie”, legt de ATV-topper uit.

Alle zenders akkoord
Cooman zegt dat de TAS, om haar deadline van juli volgend jaar te bereiken, intussen al met alle televisiebedrijven in Suriname heeft gesproken. “iedereen is bereid en van plan over te gaan tot digitale televisie. Het enige wat nog speelt is dat gevraagd wordt naar minder of geen invoerrechten te betalen, maar feit is dat straks een iedereen digitaal gaat”, zegt Cooman. Volgens hem zal binnen enkele weken de digitale uitzending zowel visueel als auditief sterk verbeterd worden.
“De reacties nu zijn positief, maar omdat het een noodsituatie was hebben we eigenlijk de kleinste zendapparatuur aangeschaft. De order voor betere en grotere apparatuur is al geplaatst. Wat nu digitaal is en wat de mensen zo goed vinden is nog geen High Definition (HD), maar kunnen we wel 50 kilometer in alle richtingen ontvangen worden”, zegt Cooman.

Met de aanschaf van HD-digitaal apparatuur zal ATV naast ATV 12-1 en ATV 12-2, ook de beschikking hebben over ATV 12-3 en ATV 12-4. Die kanalen zullen vooral commercieel ingezet worden. “We mikken dan op speciale programma’s voor productiebedrijven, televisiebedrijven die nog geen eigen digitale apparatuur hebben kunnen zendtijd inkopen, wat dan veel goedkoper is dan wanneer je zendtijd koopt bij ATV”, legt Cooman uit. Het station heeft grootse plannen voor digitale uitzendingen in de districten. Nu al wordt digitaal en voorlopig ook analoog uitgezonden in Nickerie. In dat district is het nog mogelijk om ATV voorlopig nog analoog te ontvangen. “In Paramaribo moet er een keuze gemaakt worden”, zegt Cooman. Het station zal nu haar uitbreiding richten op Boskamp, Apoera, Albina en andere gebieden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties