PCS is gecertificeerde ziekeninstelling
30 Jul 2014, 18:00
foto
Kiwa-vertegenwoordiger Reza Abdoelrazak, verpleegkundig directeur PCS Herman Jintie en PCS-directeur Dayashankar Mathoera. (Foto: René Gompers)


Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is per 1 juni 2014 een gecertificeerde ziekeninstelling. Het 'ISO 9001: 2008' certificaat is vanmorgen officieel uitgereikt in de conferentiehal van PCS door het Nederlands certificeringsbedrijf Kiwa.

“Dit geeft aan dat je voldoet aan de eisen van de klant, van de organisatie en van wet en regelgeving” verduidelijkt de vertegenwoordiger van Kiwa, Reza Abdoelrazak. “Dit betekent dat je zegt wat je doet, doet wat je zegt én je kunt het bewijzen.” PCS is het eerste ziekenhuis met de meest gecertificeerde afdelingen.

“Dit is historisch,” zegt PCS-directeur, Dayasankar Mathoera. “Het wordt een uitdaging om als enige instelling voor geestelijke gezondheidszorg deze ‘achievement’ uit te bouwen. Maar we gaan de uitdagingen aan. Het gaat erom dat de cliënt de beste zorg krijgt.” PCS telt meer dan veertig afdelingen. Zesentwintig afdelingen zoals poliklinieken, opname- en behandelcentra, transport, de keuken en communicatie voldoen nu aan internationale standaarden. De overige afdelingen zullen binnen twee jaren volgen, vertelt Mathoera.

Het PCS is al geruime tijd bezig zijn imago op te krikken. Het opzetten van nieuwe gebouwen en renoveren van bestaande ruimtes is onderdeel hiervan. Er wordt net zo hard gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Minister van Volksgezondheid, Michel Blokland, is onder de indruk van de vorderingen en het gehaalde certificaat. “De ‘lawman oso’ van toen is aan het transformeren tot een top instelling. Weliswaar de enige in de mentale zorg. Des te meer dat ze 'excellent' moet worden.” Blokland deelt mee dat de overheid het streven van ziekenhuizen om de kwaliteit van de gezondheidszorg op te voeren, zal blijven ondersteunen.


René Gompers
Advertenties