Voorschoolse educatie krijgt ander raamwerk
30 Jul 2014, 16:00
foto
Minister Ashwin Adhin met de werkgroep die het project schoolrijpe kinderen gaat evalueren. (Foto: Minov)


Het project schoolrijpe kinderen van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) wordt geëvalueerd. Er komt ook een Bureau Voorschoolse Educatie. Onderwijsminister Ashwin Adhin heeft de werkgroep die met deze twee projecten is belast vorige week ingesteld.

Het bureau moet toezicht houden op het project Early Childhood Development (ECD) en moet deze stimuleren. De doelgroep bij het ECD zijn kinderen van 2,5 tot 9 jaar. De werkgroep wordt voorgezeten door Harry Mungra, klinisch psycholoog en orthopedagoog.

Bij de instelling van de werkgroep heeft de bewindsman erop gewezen dat de eerste levensjaren van het kind ontzettend belangrijk zijn. “In de vroege levensjaren ontwikkelen de hersencellen zich snel en in die periode wordt de basis gelegd voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van het kind.” Volgens Adhin is wetenschappelijk bewezen dat de eerste levensjaren van het kind het fundament vormen voor het verdere verloop van de ontwikkeling.

Als hoofddoel zal het bureau beleid moeten maken voor voorschoolse educatie. In dat beleid moet staan waaraan een peuterschool moet voldoen en wat het curriculum moet zijn. De werkgroep moet er ook voor zorgen dat de voorschoolse educatie wordt opgenomen in de wet Basisonderwijs. Het ECD zal ook onder dit bureau vallen.
Advertenties