Simons: Publieke opinie over quorum nu belangrijk
30 Jul 2014, 06:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons


De samenleving en vooral het kiezersvolk hoeft niet moedeloos en stil te blijven, wanneer het parlement niet in staat is te vergaderen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat de kiezer moet beseffen dat de individuele 51 leden en het parlement als orgaan, aan niemand anders dan aan het volk verantwoording verschuldigd zijn. “Het volk moet en mag zich nu uitspreken over het parlement, vooral over de leden die zij hebben gekozen om in het parlement hun belangen te dienen. Zolang de samenleving dit gedrag accepteert zal dit blijven doorgaan”, stelt Simons.

Na verschillende mislukte pogingen, zal de voorzitter donderdag weer een poging wagen om het hoogste college van staat in een vergadering bijeen te krijgen. Simons zegt dat het wel of niet verlenen van quorum een politieke keuze is die elke parlementariër en elke fractie zelf maakt. “ik heb als voorzitter geen enkel alternatief. Wanneer ik van te voren weet dat de kans groot is dat er geen quorum verleend zal worden, schrijf ik de vergadering niet uit”, zegt Simons op de vraag waarom er niet wordt vergaderd. Dat was vandaag ook het geval. De coalitie met krap een zetel meer dan de oppositie, bleek niet in staat zelf voor quorum te zorgen. Een lid is ziek, en de anderen konden niet met zekerheid aangeven dat zij aanwezig zouden zijn.

Politiek instrument
Het niet verlenen van quorum is volgens Simons een politiek instrument dat overal ter wereld wordt gebruikt. “Alleen moet wel een juiste belangenafweging worden gemaakt. Je kan niet bepalen wat op de agenda komt, maar je kan wel een politiek belang hebben in wat wel of niet door het parlement wordt behandeld en welke wetten die belangrijk zijn voor het volk, worden aangenomen. Daar kan je als parlementariër en als fractie wel mee scoren. De manier waarop quorum nu wordt gebruikt is politiek niet de beste, maar dat is mijn persoonlijke mening”, zegt Simons.

Een eventueel oogpunt van de oppositie om de regering vroegtijdig te laten vallen, omdat die niet kan regeren, is volgens haar een verkeerde strategie. “De verkiezingen zijn er over enkele maanden, maar tot dan moeten de belangen van het volk gediend worden”, meent Simons. Zij benadrukt dat het verlenen van quorum niet een verplichting is van alleen de coalitie. “Maar als je als coalitie wil regeren moet je er wel voor zorgen dat er quorum is”, redeneert de parlementsvoorzitter.

Publieke opinie
De publieke opinie is volgens Simons op dit moment belangrijk. “Voor parlementariërs die naar een verkiezing toegaan, is het erg bepalend hoe de kiezers denken over hun participatie in de vergadering en de mate waaraan zij er aan deelnemen. Ik heb als gevolg daarvan zeker bij twee parlementariërs verandering in hun gedrag gezien”. zegt Simons.

Volgens haar kan de media een belangrijke rol spelen door op een georganiseerde manier en met goed politiek inzicht, die publieke opinie te bevorderen en te mobiliseren. De DNA-voorzitter zegt dat niet alleen de openbare vergaderingen belangrijk zijn voor de samenleving. “Als voorzitter heb ik dan ook besloten de informatiestroom naar het publiek op te voeren. De website met allerhande informatie is toegankelijk voor het publiek. Naast de openbare vergaderingen zijn er behoorlijk veel commissievergaderingen. Daarvan maken we nu ook korte verslagen en plaatsen die op de website. Vooral de media kan daar goed gebruik van maken”, zegt Simons.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March