EU schroeft economische sancties Rusland aan
29 Jul 2014, 14:00
foto
Bij nieuwe gevechten tussen regeringstroepen en rebellen in Oekraïne zijn meer dan 30 doden gevallen.


De Europese Unie (EU) heeft nieuwe economische sancties tegen Rusland aangenomen voor de strijd in Oekraïne. De maatregelen zijn gericht op de olie-sector, defensie-uitrusting en gevoelige technologieën, zeggen EU-bronnen. De toegang tot kapitaal voor Russische banken wordt ook beperkt.

De nieuwe sancties moeten de druk op Rusland voor zijn voortdurende steun aan de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne verhogen. Moskou ontkent de beschuldigingen van de EU en de VS dat hij zware wapens levert aan de rebellen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dat Washington ook verdere strafmaatregelen voorbereidt tegen Rusland. Het volledig pakket aan strafmaatregelen wordt morgen verwacht. De EU komt dan bijeen om te besluiten van welke Russische functionarissen de tegoeden worden bevroren en wie allemaal reisverboden worden opgelegd voor Europa.

De roep om meer sancties tegen Rusland zijn gevoed door het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 mensen aan boord van het toestel van Malaysia Airlines zijn omgekomen. Het gros van de slachtoffers is Nederlander. Een internationaal team is er wederom niet in geslaagd om toegang te krijgen tot de rampplek. In en rondom het gebied wordt zwaar gevochten tussen regeringstroepen en rebellen. Westerse regeringen geloven dat de rebellen het vliegtuig op 17 juli met een Russische raket hebben neergehaald.

In de laatste 24 uur zijn naar verluidt tien Oekraïense soldaten en minstens 22 burgers zijn gedood. Onder de dode burgers zijn drie kinderen en vijf mensen van een bejaardentehuis.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March