ATM en Juspol over misleidende sollicitatieoproepen
29 Jul 2014, 20:00
foto


De ministeries van Justitie en Politie (Juspol) en Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) vragen werkzoekenden op te passen voor misleidende sollicitatieoproepen die in de media en sociale media verschijnen. Zo hebben veel personen de afgelopen weken een email ontvangen waarbij men op zoek is naar ongeschoolde, laaggeschoolde of onervaren Surinaamse arbeidskrachten voor de Canadese arbeidsmarkt. De vele jobs die aangeboden worden variëren van schoonmaakwerkzaamheden in de huishouding tot werkzaamheden voor pijpfitters, melden de ministeries in een persbericht.

In het bedoeld mailtje worden aantrekkelijke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden aangeboden. Pas op!
Steeds vaker komen sollicitatieoproepen voor die gepaard gaan met onvolledige of vage informatie. Hierdoor bestaat er bij de gemiddelde werkzoekende onduidelijkheid of dubbelzinnigheid over onder andere de aard van de aangeboden werkzaamheden en de identiteit van de adverteerder of zender of beller. Misleidende sollicitatie oproepen zorgen over het algemeen slechts voor heel veel ongerief bij nietsvermoedende werkzoekenden die hierop reageren. In het ergste geval kunnen deze oproepen als lokaas worden gebruikt door mensenhandelaars. Deze zijn zware criminelen die geld verdienen door hun slachtoffers op de ergste manieren te (laten) misbruiken.

Waaraan kunt u een misleidende sollicitatieoproep herkennen?
Als een van de volgende zaken of een combinatie hiervan voorkomt in de sollicitatie oproep, gaat het om een misleidende sollicitatieoproep.
1. Het loon dat u mogelijk kan verdienen is sterk overdreven.
2. Uw uiterlijke schoonheid, leeftijd en geslacht zijn belangrijk om in aanmerking te komen voor het werk.
3. U moet gaan werken in het buitenland maar verder wordt er niet aangegeven welke opleiding u moet hebben genoten of u hoeft helemaal geen opleiding te hebben genoten.

In deze gevallen is vaak niet aangegeven wie de adverteerder, verzender of beller is. Alleen de contactgegevens, meestal alleen (een) telefoonnummer(s) en/of e-mailadres, staan vermeld.

Als u reageert op zo’n sollicitatie blijkt ook dat er in de oproep hele leugens en halve waarheden staan vermeld over het beschikbare werk. Zo kan in de oproep staan vermeld dat u massage werkzaamheden zal moeten verrichten terwijl achteraf blijkt dat het gaat om sensuele/erotische massage. Het kan ook dat in de oproep wordt aangegeven dat het gaat om het werken in een callcenter voor het aanbieden van 'onschuldige' producten en diensten of modellenwerk, terwijl achteraf blijkt dat het gaat om een telefoon-sekslijn of het zichzelf aanbieden voor cyberseks.

Ingeval u moet gaan werken in het buitenland kan mogelijk het volgende aan u worden voorgehouden door de adverteerder als u belt of op andere wijze met de persoon in contact komt, of kan u het volgende overkomen.
1. De reiskosten zullen u worden voorgeschoten en zult u deze kosten moeten terugbetalen, wanneer u bent begonnen met werken. Men zegt u niet hoeveel u gaat verdienen of – zoals eerder aangegeven – u gaat heel veel verdienen (dus men belooft u gouden bergen).
2. Uw reisdocumenten zullen voor u in orde worden gemaakt. U zult uw reisdocumenten moeten afstaan als u eenmaal bent aangekomen op de plaats van bestemming aan een derde, om het 'veilig te bewaren' voor u.
3. U wordt begeleid naar uw plaats van bestemming, dat wil zeggen dat er steeds iemand met u is die u in de gaten houdt.
4. U wordt gevraagd een contract te tekenen zonder in de gelegenheid te zijn geweest dit eerst te lezen.
5. Aan u wordt voorgehouden, dat ervoor gezorgd kan worden dat u heel snel trouwt en de nationaliteit van het land verkrijgt en daardoor een gelukkig leven gaat leiden.
6. Aan u wordt verteld wat u moet zeggen op de luchthaven of bij de grens (in Suriname of in het buitenland) op vragen van de immigratieautoriteiten.
7. Aan u wordt verteld dat liegen voor de immigratiefunctionarissen en andere ambtenaren nodig en normaal is.
8. Aan u wordt gevraagd om (voorlopig) geen informatie te geven aan uw huisgenoten of gezins- en familieleden over de persoon die u heeft benaderd, waar u zult gaan werken en op welke manier u te bereiken bent. Of u wordt gevraagd om niet te bellen of uw telefoon af te geven.

Alle werkzoekenden worden gewaarschuwd om op te passen voor misleidende sollicitatieoproepen. Deze verschijnen niet alleen in de dagbladen maar ook in andere bladen en tijdschriften en ook op het internet op sociale media. U kunt zelfs via een telefoontje of sms of e-mail een misleidende sollicitatie oproep ontvangen.

Wat kunt u doen?
Als u zo’n sollicitatieoproep tegenkomt, wordt u verzocht contact op te nemen met een van de hieronder genoemde afdelingen.
1. De sectie Directe Bemiddeling van het onderdirectoraat Arbeidsmarkt van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu
Adres: Wagenwegstraat no. 47, Paramaribo
Telefoonnummer: 475241 toestel 225 of 273
E-mailadres: arbeidsbemiddeling@atm.gov.sr
2. De afdeling Trafficking in Persons van het Korps Politie Suriname
Adres: Limesgracht no. 90 (in het gebouw van het Jeugd Doorgangshuis 'Opa
Doelie'), Paramaribo
Telefoonnummers: 404757
E-mailadres: tipkps@gmail.com

Ministerie van Justitie en Politie
Werkgroep Counter-Trafficking in Persons.
Afdeling Trafficking in Persons van het Korps Politie Suriname

Ministerie van ATM
Arbeidsinspectie
Onderdirectoraat Arbeidsmarkt.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March