Nickeriaanse boeren gaan voor diversificatie
30 Jul 2014, 01:00
foto
Nickerie heeft zijn eerste lading fokschapen gekocht om de kwaliteit van zijn schapen te verbeteren. (Foto: min. LVV)


Nickerianen kunnen nu zelf werken aan de rasverbetering van de kleine herkauwers. De eerste lading schapen van het ras Barbados Black Belly is vrijdag aangekomen en verkocht in het rijstdistrict.

Leden van drie agro coöperaties, die van Corantijnpolder, van Clarapolder en van Uitbreiding Henar 1 en 2, hebben de eerste lading schapen opgekocht. De dieren zijn afkomstig van het slachtvee vermeerderingsbedrijf te Tibiti van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

In december 2007 is het ministerie het project in Tibiti gestart met als doel de beschikbaarheid en de kwaliteit van kleine herkauwers, schapen en geiten, te verbeteren voor de lokale consument. Drie jaar later werden de eerste fokschapen geveild voor de Surinaamse samenleving. Minister Soeresh Algoe van LVV zegt aan Starnieuws dat hij de kudde moederschapen van 400 wil opvoeren naar 1.000. Hierdoor kan de productie worden vergroot. Hij stelt dat er ruim 600 fokschapen zullen worden geïmporteerd om de kudde aan te vullen.

In het verleden is er altijd een hoop te doen geweest met de verkoop van de rasdieren. Bij deze bezending is een andere strategie toegepast. Minister Algoe zegt dat het ministerie ook wil voorkomen dat steeds aan dezelfde mensen wordt verkocht. Hij pleit voor diversificatie in productie, dus naast runderen wil hij ook de teelt van goede kwaliteit kleine herkauwers in alle districten stimuleren. “De landbouwers hebben dit stukje heel goed ervaren.”

Aan de verkoop van de rasdieren is voorafgaand een voorlichtingssessie verzorgd in het district. Mari Fleurkens van het onderdirectoraat Veeteelt heeft in juni te Sidoredjo de leden van de agro coöperaties bijgeschoold in het houden van schapen en geiten. Met de verschillende agro coöperaties probeert de bewindsman samen met zijn deskundigen de agrarische en veeteeltsector op een hoger niveau te brengen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April