SIV: Lering vastenmaand komende 11 maanden voortzetten
28 Jul 2014, 22:00
foto
Leden van de S.I.V. doen het Ied-gebed in de hoofd moskee Keizerstraat. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Het is heel belangrijk dat wanneer wij gevast hebben, vandaag Ied-ul Fitre vieren, dat wij morgen niet vergeten wat wij geleerd hebben”, zegt voorzitter Robbert Bipat van de Surinaamse Islamitische Vereniging (S.I.V.). Hij heeft dan ook de hoop uitgesproken tijdens de S.I.V. Ied-viering in de moskee, dat Allah hen mag leiden om dat wat zij tijdens de vastenmaand hebben geleerd, ook in de komende elf maanden toe te passen.

“En dat is onze lusten, onze plichten onder controle te houden, ten gunste van het welzijn, goed-zijn van de gehele mensheid.” De Ramadan leert ons elk jaar om onze lusten onder bedwang te houden, en daarmee onze medemensen en de hele schepping een stukje bescherming te bieden, zegt Bipat. Hij vindt dat naast Allah vergiffenis te vragen voor wat gedaan is, personen ook vergiffenis moeten vragen voor wat zij nog zullen doen. “Wij moeten daarop anticiperen, want alles wat wij doen, heeft een gevolg en dat kan heel desastreus zijn voor de medemens.”

Bipat heeft in verschillende interviews met de media, in een videoboodschap op Facebook en ook weer in zijn Ied-toespraak gewezen op de conflicten in de wereld. “Moslims vechten onderling, moslims vechten met anderen, anderen vechten tegen moslims”. De S.I.V.-voorzitter wijst erop dat Islam een religie van vrede is. In een toelichting zegt hij bewust erop te wijzen, omdat iedereen vergeet dat wat nu in de wereld gaande is, tegen Gods woord is. “Allah heeft ons bevolen om in vrede met elkaar en met respect voor elkaar te leven met de gehele schepping.” Naast de conflicten, speelt ook het aspect van de vernietiging van het milieu, vindt hij.

De S.I.V. heeft zaterdag het 30-jarige bestaan van de hoofdmoskee herdacht met alle leden. Op 27 juli 1984, was de officiële inauguratie, van deze nieuwbouw die rond 1970 van start ging. Die had de plaats ingenomen van de houten moskee. “Deze moskee heeft precies één hoogtepunt: wij zijn de toeristische trekpleister voor Suriname. Onze ligging naast de synagoge maakt ons samen zo uniek, dat wij het toeristische plaatje van Suriname en Zuid-Amerika zijn”, geeft Bipat lachend aan.

Op 17 november 2014, bestaat de S.I.V. 85 jaar en organiseert zij daarom een congres. “Alles wat ik tijdens deze Ied-viering naar voren heb gebracht, zal centraal staan op het congres: dat wij in vrede met elkaar moeten leven.” Dit congres wordt in oktober gehouden en staat ook in het teken van het 100-jarig bestaan van de moederorganisatie Ahmadiyya Anjuman Isha`at Islam.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March