Indonesische ambassade houdt Ied open huis
28 Jul 2014, 16:00
foto
Personen doen zich tegoed aan de gezamenlijke Ied- maaltijd, tijdens de open huis viering van ambassadeur Nur Syahrir Rahardjo van Indonesië. (Foto Ranu Abhelakh)


Ied-ul Fitre is geen feest van een persoon of een ambassade, maar van ons allemaal. En met een open dag op de residentie, zet ambassadeur Nur Syahrir Rahardjo van Indonesië, de Ied traditie voort in Paramaribo. “In mijn land houdt de president tot de districtscommissaris op deze dag een open huis. Eenieder is dan welkom”, licht Rahardjo toe. Samen met zijn echtgenote en ambassade personeel heeft hij vanochtend zijn huis opengesteld voor het Surinaamse volk om gezamenlijk de Ied-maaltijd te nuttigen.

“Laten wij die goedheid die wij tijdens de vastenmaand hebben getoond, voortzetten in ons verdere leven”, zegt de ambassadeur. Hij heeft daarom de aanwezigen gevraagd om te blijven bidden voor de welvaart en het welzijn van Suriname en de burgers. Rehardjo die tegen het eind van zijn ambassadeurspost te Paramaribo zit, riep zijn wederhelft tijdens het formeel gedeelte naar voren. Elkaars handen vasthoudend, zei hij: “Ik vraag u ook om ons te vergeven mochten wij ooit eens verkeerd hebben gehandeld in Suriname of naar Surinamers toe.”

De Indonesische ambassadeur blikt heel tevreden terug naar zijn vastenperiode, “ik heb het ervaren alsof ik gewoon thuis, in Indonesië ben. Het enige minpunt was het warme weer.” Gedurende de vastenmaand heeft hij vele bezoeken gebracht aan de verschillende moskeeën in de stad en randdistricten. “De religieuze beleving en uitingen van de Javaanse Moslims in Suriname, verschilt in het algemeen niet met die in Indonesië.” Ook de uitbundige viering van ‘Bodo’, het lichtjesfeest waar Javaanse Moslims lichtjes aanmaken in een grote variëteit van vormen, is hem bekend. “Volgens vertellingen van mijn ouders, symboliseert deze traditie het licht dat God aan ons geeft om ons leven te verlichten.”
Naast de ministers Ismanto Adna (Sport- en Jeugdzaken) en Don Tosendjojo (Handel en Industrie), waren veel personen van verschillende Islamitische gemeenten aanwezig, Indonesische arbeiders en belangstellenden aanwezig.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March