Venezolaans topfiguur Carvajal mag gaan
28 Jul 2014, 01:10
foto
Oud-generaal Hugo Carvajal


Oud-generaal Hugo Carvajal, voormalig chef van de Venezolaanse inlichtingendienst, moet worden vrijgelaten. Dit besluit heeft de Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken genomen. Nederland vindt dat Carvajal de diplomatieke onschendbaarheid geniet. Hij is door Venezuela begin dit jaar benoemd tot consul voor Aruba.

Arubaanse autoriteiten hadden hem donderdag opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten. Carvajal was gearresteerd voor drugshandel en steun aan de Colombiaanse terreurbeweging FARC. Hij moest voor berechting worden uitgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten. In afwachting hiervan was hij nog in de Arubaanse cel.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro eiste zijn vrijlating en sloot als protest voor enkele uren het luchtruim voor Aruba. Maduro bestempelde de aanhouding van Carvajal, illegaal. Aruba stelde zich op het standpunt dat de diplomaat nog niet was aangemeld en dus niet onschendbaar was, ook al had hij een diplomatiek paspoort. Timmermans heeft de Venezolaanse diplomaat tot persona nog grata verklaard. Hij moet Aruba zo snel mogelijk verlaten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April