Officiële Iftars, geen traditie meer in India
28 Jul 2014, 06:00
foto
Eid-viering van Latijns-Amerikaanse en Caribische ambassadeurs in Jakarta met president Yudhoyono.


In landen met een overwegend Moslim-bevolking en ook in landen waar veel Moslims wonen is het de afgelopen twintig jaar traditie geworden, dat belangrijke regeringsautoriteiten zoals staatshoofd/regeringsleider/ministers, in het bijzonder de minister van Buitenlandse Zaken/ voorzitter van het parlement, afzonderlijk in de vastenmaand Ramadan een Iftar party organiseren waar zowel Moslims als niet-Moslim leiders uit de gemeenschap samen met buitenlandse diplomaten aan deelnemen.

Iftars vinden direct na zonsondergang plaats met als bedoeling dat het avondmaal gezamenlijk wordt genuttigd en het vasten voor die dag wordt gebroken. Dat ook niet-Moslims voor de Iftars worden uitgenodigd heeft te maken met het idee van saamhorigheid en inclusiviteit.

Indonesië en de Verenigde Staten van Amerika
In Indonesië wordt de drukst bezochte Iftar party georganiseerd door de minister van Buitenlandse Zaken waarbij alle diplomaten met echtgenoten worden uitgenodigd. In mijn periode in Indonesië moest ik gemiddeld drie tot vier Iftar parties per week bijwonen, die georganiseerd werden door de in Jakarta gevestigde ambassades.

In de Verenigde Staten van Amerika organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken sedert 1996 ieder jaar een officiële Iftar party voor in het bijzonder de in dat land geaccrediteerde diplomaten. Deze Iftar party vindt plaats ongeacht of een Republikein of Democraat in het Witte Huis zetelt.
Er wordt gezegd dat de eerste Iftar in het Witte Huis plaatsvond op 9 december 1805 toen President Thomas Jefferson op die dag het diner uitstelde tot na zonsondergang om zodoende de ambassadeur van Tunesië tegemoet te komen.
Politieke situaties laten niet na hun invloed te hebben op Iftar party's, zo onderging de Iftar van het Witte Huis dit jaar een zekere boycott van enkele groepen vanwege de ontwikkelingen in de Gaza strook. Om dezelfde redenen zag de Israëlische ambassade in Nieuw Delhi dit jaar af van het organiseren van een Iftar.

In Suriname is de Iftar niet tot een traditie geworden. Sommige Islamitische verenigingen en moskeeën organiseren weleens een Iftar voor de buurt, maar dat is niet altijd een vaste gewoonte. Van overheidswege wordt er helemaal niets gedaan, bij een bevolkingspercentage van ruim 20% Moslims is dat wel een gemiste kans voor het benadrukken van saamhorigheid en eenheid.

India
Nu de heilige maand Ramzan van de Moslims ten einde loopt is het politieke waarnemers in Nieuw Delhi opgevallen dat een subtiel teken van een veranderd politiek klimaat bespeurd kan worden aan de opvallend weinig Iftar party's dit jaar in de Indiase hoofdstad.
In de afgelopen tien jaar (2004–2014) toen de Congrespartij aan de macht was, waren Iftar party's vrij algemeen omdat meerdere ministers hun grote bungalows open stelden voor politici, high profile gasten, diplomaten en journalisten.
Premier Narendra Modi heeft de Moslims aan het begin van de Ramadan wel het beste toegewenst, maar heeft zelf geen Iftar gehouden, dat was de eerste keer in een decennium voor een minister-president van India.
De enige Moslim in het kabinet van premier Modi, minister Najma Heptullah voor Minderheden, heeft ook geen Iftar georganiseerd.

Iftars zijn in de afgelopen weken in Nieuw Delhi wel georganiseerd door president Pranab Mukherjee, Congrespartij voorzitter Sonia Gandhi en een aantal ambassades zoals die van de Verenigde Staten, Pakistan en het Verenigd Koninkrijk.
Het niet houden van een Iftar wil geenszins zeggen dat de Moslims tekort worden gedaan. Iftars zijn geen verplichting. Maar met het organiseren van een Iftar wordt een boodschap aan de gemeenschap gegeven van saamhorigheid, solidariteit en inclusiviteit.

Een aantal gebeurtenissen in de afgelopen weken in Nieuw Delhi, waaronder het met geweld toedienen van voedsel aan een vastende Moslim door Hindoe fundamentalistische Shiv Sena leden, doet de vraag rijzen of niet een cultuur van intolerantie onder een door premier Narendra Modi geleide regering wortel aan het schieten is.
Eid Mubarak

Rudie Alihusain
Advertenties