Ervaring in Ethiopië juridisch medewerker UNHCR
29 Jul 2014, 02:00
foto
Sardhanand Panchoe te midden van vluchtelingen in Ethiopië.


(Aangeboden)

Onlangs ben ik na bijkans een periode van 5 jaar op een internationale/diplomatieke post door de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR) in Ethiopië, terug in Suriname. Mijn familie en vier kinderen, zijn eveneens terug.

De post betrof een juridische, welke was ingevuld door mij in 2009. Voorafgaande aan de benoeming, stond ik alleen in deze strijd. Suriname was haast onbekend, niet alleen bij de vele Afrikanen, met wie ik over de positie en ambitie moest strijden, maar ook in het gastland, namelijk Ethiopië zelve. Het was een zeer moeilijke uitdaging om op het Afrikaanse continent, iemand uit Suriname te
krijgen, te midden van talloze experts en goede kandidaten, uit Afrika.

Bij aankomst in 2009, was ik onbekend in het gastland. Mijn familie en ik stonden er alleen voor, echter wel met alle bijstand door de UNHCR. Onze sociale kring betrof aanvankelijk meer expats, maar geleidelijk aan vond er uitbreiding plaats naar de Ethiopiërs. Behalve in Zuid Afrika, heeft Suriname geen ambassade op het Afrikaanse continent. Daardoor zijn betrekkingen met Suriname praktisch nihil. Bij aankomst moest ik mijn weg gauw zien te vinden, daarbij, zoals gezegd, veelal bijgestaan door de UNHCR.

Vanwege de onbekendheid en het gebrek aan kennis over Suriname, leek mijn bijkomende rol onvermijdelijk, namelijk om Suriname te 'introduceren', te vertellen over het volk, de regering, onze economie, de cultuur en haar diversiteit, ons binnenland met het magische oerwoud en de vele economische potenties, ons binnenland en de bewoners en de vele stammen, en hun gewoontes en gebruiken. Last but not least, onze tolerantie en verdraagzaamheid, wederzijds
respect, in een cultuur van veelheid en een volk dat jaren, in onderdrukking, miskenning en slavernij heeft geleefd, en waarvan de geschiedenis niet altijd juist is weergegeven. Zodoende, leerde men Suriname beter kennen, en de wereldkaart drong beter door.

Mijn functie betrof juridisch medewerker, (Legal Officer/Protection Officer) belast met rechtsbescherming van vluchtelingen, het houden van toezicht op de vluchtelingen, het opkomen voor hun rechtsbescherming, het verlenen van assistentie en adviezen aan de counterpart (het departement belast met Vluchtelingen aangelegenheden, (ARRA: de Administration of Refugees en Returnee Affairs). Daarbij stonden andere actoren, zoals de politie, defensie, immigratie, rechterlijke macht, eveneens centraal. Mensenrechtenbescherming van
de vluchtelingen was een belangrijk component, eveneens zaken als nationaliteit, en bescherming tegen geweld en misbruik.

Er zijn vele hoogtepunten, waar ik met volle tevredenheid naar terugkijk. Ethiopië is qua oppervlakte een enorm groot land, ongeveer 1.1 miljoen vierkante km, met 85 miljoen inwoners. Het land kent momenteel meer dan een half miljoen vluchtelingen, voornamelijk uit Somalië, Eritrea, Soedan en Zuid-Soedan en heeft een reputatie van gastvrijheid, sinds honderden jaren. Ethiopië wordt in geo-politiek opzicht vaak gezien als de hub van Afrika, met een groeiende economie van meer dan 8 procent op jaarbasis, en een stabiel politiek klimaat.
Het land geniet veel internationaal vertrouwen, en ontvangt aanzienlijke buitenlandse hulp. Echter, er is ook veel armoede en de uitdaging die de regering heeft, is om de welvaart beter te verdelen onder haar bevolking, en de bestrijding van de corruptie. Momenteel staat Premier Hailemarian Dessalegn aan het hoofd van de regering. Het land kent een parlementair stelsel met periodieke verkiezingen van vijf jaar.

Mr. Drs. Sardhanand Panchoe

Een uit Suriname afkomstige, VN functionaris. Hij heeft voor de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, (UNHCR), vijf jaar gediend als 'Protection Officer'. Namens de UNHCR was hij belast met de rechtsbescherming van vluchtelingen en verlening van juridisch-technische bijstand in Ethiopië.
Advertenties