Herinneringen transmigratie in gezellige sfeer opgehaald
27 Jul 2014, 11:00
foto
Minister Stanley Betterson toont zijn gitaartalent.


Veel is nog niet gezegd over Brokopondo, de transmigratie en de cultuur van de Saramaccaanse gemeenschap. Dit bleek tijdens een vertelavond, gehouden door de commissie 'Jaar van Brokopondo' zaterdag in de vergaderzaal te Klaaskreek. Deze commissie houdt activiteiten in verband met 55 jaar Brokopondo en 50 jaar transmigratie.

De opkomst viel mee en naarmate de avond vorderde, kwamen enkele goede oude herinneringen, sommige positief en andere weer om snel te willen vergeten, naar boven. Het werd steeds gezelliger. Directeur van Regionale Ontwikkeling, Ifna Vrede, had met haar zang- en vertelkunst een belangrijk aandeel in het verhogen van de sfeer. De avond werd afgewisseld met zang, optredens en grappen van toen, waarbij ook de eerste intellectuelen van Ganzee op de korrel werden genomen.

Oproep aan de jeugd
Door diverse personen werd de geschiedenis van de transmigratie belicht. Ernie Landveld, voorzitter van de commissie, liet optekenen dat enkele dorpen hun oorspronkelijke namen sinds de transmigratie kwijt zijn geraakt.
George Leidsman, kenner van de Saramaccaanse stam, dook diep de geschiedenis in. Hij deed een oproep, vooral bestemd voor de jeugdigen, om hun afkomst niet te loochenen en zich bovenal te laten scholen.

De avond kon niet meer stuk toen enkele mannen naar de gitaar grepen. Daar kwam minister Stanley Betterson ook in actie, tot groot genoegen van het gezelschap. De liederen klonken verder vrolijk door de zaal. De ietsje ouderen zongen uit volle borst mee, terwijl enkele jongeren mee neurieden. Het waren liederen van de zanger die bekend stond als Kitchen (Christian Wachter). De nummers Kai heng kong bai en die mi go a bakse konde boko a mi baka van deze zanger van weleer waren heel toepasselijk voor de vertelavond. Districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo opperde meteen dat er 'Kitchen night' voor de jeugd gehouden moet worden. Ook zij heeft zichtbaar genoten van de avond. Bij de sluiting vroeg ze naar kracht en wijsheid van de Almachtige voor haar gemeenschap.

Vandaag worden de prijzen uitgereikt van de tekenwedstrijd die door de commissie is gehouden.

Ala-D Media
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April