Nooit meer: Wat is meerwaarde van vrouwelijk leiderschap
26 Jul 2014, 06:00
foto
De 'Ook Zij'-discussieavond in Tori Oso.


“De vraag die wij nooit weer willen horen is: ‘Wat is de meerwaarde van vrouwen in leiderschap?’ That is absolutly not done. Nooit meer!” Met gejuich en applaus worden de woorden van Sharda Ganga onderstreept door het publiek. Ganga sloot met het ‘laatste woord’ de eerste ‘Ook Zij’-discussieavond af in Tori Oso. “Vrouwen zijn gelijkwaardige burgers en hebben evenveel recht op alles. Klaar punt uit.”

Het openbaar debat is de eerste in een reeks van vijf. De discussieavonden zijn onderdeel van het project ‘Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015' en worden om de twee maanden gehouden. Gestreefd wordt ernaar dat minstens dertig procent van bestuursfuncties in de politiek en het bedrijfsleven door vrouwen wordt ingevuld. “Als ‘Ook Zij’ voor tenminste dertig procent in de leiding vertegenwoordigd is, is er meer balans in de besluitvorming en uitvoering”, klonk een van de conclusies van een van de vele presentaties op de avond. De gasten waren Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF) en Ferdinand Welzijn, voorzitter van Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (SVB).

Veel huiswerk
Aan de hand van drie stellingen werd de discussie gevoerd op het terras van Tori Oso en onder een grote tent die op straat was opgezet. De Fred Derbystraat was gedeeltelijk afgesloten voor het evenement en werd ‘live’ uitgezonden op de STVS. Hoewel de stellingen vrijdagavond te maken hadden met het functioneren van vrouwen in leidinggevende posities voerden twee andere onderwerpen de boventoon. Zwangerschapsverlof en de terughoudendheid van vrouwen. Suriname heeft geen wetgeving die zwangere vrouwen beroepsmatig beschermt. Alleen de overheid heeft een verlofregeling. Slechts enkele bedrijven komen zwangere vrouwen tegemoet.

De KKF en de VSB hebben veel huiswerk meegekregen. “De VSB moet komen met richtlijnen voor hoe om te gaan met zwangere vrouwen. Komen jullie met een traject hoe je meer vrouwen in bestuursfuncties krijgt. Een traject, geen beloftes!” somde Ganga enkele conclusies op. Karin Refos, directeur van Stas International die het ‘Ook Zij’ campagne organiseert, is blij met het verloop van de avond. Ze kijkt uit naar de volgende editie in september. Dan zijn de politieke partijen aan de beurt. “We hopen dat ze dan inzien dat als hun besturen en andere hoge plaatsen niet uit minstens dertig procent vrouwen bestaat, ze de verkiezingen bij voorbaat al verloren hebben.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April