Zeven jaar opgelegd in berovingszaak
26 Jul 2014, 08:00
foto


Dasousa D. kreeg van de rechter Maytrie Kuldipsingh op de rechtszitting vrijdag een celstraf van zeven jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie had tien jaar geëist in deze zaak, terwijl raadsman Raoul Lobo om vrijspraak van zijn cliënt vroeg. De veroordeelde is schuldig bevonden aan een beroving op afgelopen 4 maart in het district Sipaliwini, waarbij Chinese winkeliers het slachtoffer zijn geworden.
De benadeelden zijn mishandeld en hebben ernstige letsels opgelopen. Een groot deel van de buit is teruggevonden. Kuldipsingh benadrukte dat de veroordeelde materiële en emotionele schade heeft toegebracht aan de slachtoffers. Ook ontstaat er een gevoel van onveiligheid in de samenleving.

Eerder op een rechtszitting voerde Lobo aan dat een politieman de informatie van een informant kreeg. Gesteld werd dat het ging om een Braziliaan met krullend haar en groene ogen. De informant had een van de verdachten beschreven en dit leidde tot aanhouding van de verdachten. Lobo merkte op dat vele Brazilianen aan deze signalementen voldoen. Bovendien is de informant nooit gehoord door de rechter-commissaris en is hij tot nu toe onbekend. Ook stelde de raadsman dat nergens uit het dossier gebleken is dat de verdachten toestemming hadden gegeven voor een huiszoeking. Er is niet in het Portugees met hen gecommuniceerd en er is volgens Lobo ook geen mondelinge toestemming gegeven voor een huiszoeking door de rechter-commissaris.

Strafbaar feit doorgeven
Volgens officier van justitie Roy Elgin, moet eenieder die op de hoogte is van een strafbaar feit dit doorgeven. Bovendien stelde Elgin dat Lobo niet gevraagd heeft om de informant te horen. Ook merkte Elgin op dat niet alle Brazilianen groene ogen en krullend haar hebben. Daarnaast was de bijnaam van de verdachte doorgespeeld, waardoor hij achterhaald kon worden. Elgin benadrukte dat de huiszoeking met toestemming van de verdachten is verricht.

De slachtoffers werden op 4 maart vorig jaar overvallen door twee gewapende en gemaskerde mannen. Zij losten verschillende keren schoten af. De slachtoffers hebben de verdachten positief herkend aan hun tatoeages. Daarnaast hadden de verdachten hun maskers verwijderd toen ze weggingen. Hierdoor konden de slachtoffers hen zien. Om de criminaliteit in het binnenland een halt toe te roepen, eiste Elgin een hogere straf. De veroordeelde is voor het eerst in aanraking met de justitie gekomen.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April