Natin begint met 4-jarige audiovisuele opleiding
25 Jul 2014, 16:00
foto


Het is nu ook mogelijk om in Suriname een audiovisuele opleiding te volgen op MBO-niveau. De opleiding is een nieuwe studierichting van het Natuur Technisch Instituut (Natin) en begint in november. Het startsein is op vrijdagmiddag gegeven door minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ashwin Adhin.

Om toegelaten te worden moeten de jeugdigen een ‘LTO-C’ of een ‘Mulo-B’ diploma hebben en heel creatief zijn. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 29 juli aanmelden. Daarna worden er ‘intake’ gesprekken gevoerd waarna de geselecteerden zich kunnen inschrijven. Er is ruimte voor twintig leerlingen. De dagopleiding duurt vier jaren en het project wordt uitgevoerd in samenwerking met The Backlot en het Grafisch Lyceum Rotterdam. In een later stadium zullen mogelijkheden bekeken worden om de ‘gevorderden’ in de media te accommoderen en samenwerkingen met andere onderwijsinstellingen worden aangegaan.

Er zal niet alleen onderwezen worden in film, video, geluid, montage, licht, fotografie en kunstgeschiedenis. Beheer en onderhoud van werkmateriaal, planning en production design worden de leerlingen ook bijgebracht. In een later stadium zal er ‘3D Modeling and Animation’ bijkomen. “Het gaat erom dat we competente krachten afleveren”, licht Cynthia Grünberg, directeur van het Natin, toe. “Er is vraag naar goed opgeleide technische krachten. Ik geloof dat dit een succes wordt. Het is de bedoeling dat de opleiding uitgroeit tot ons eigen grafisch lyceum .”

Stap naar kleine filmindustrie
Voor Eddy Wijngaarde, directeur van The Backlot, betekent de opleiding een stap dichter bij een kleine filmindustrie. “Het land leent zich ervoor. En gelet op de groeiende economie, de vraag naar kwalitatief goede producten komt dit goed uit. Nu komt bij kijken dat met de komst van digitale televisie de vraag naar kwalitatief goede ‘content’ gaat toenemen. De opleiding zal voorzien in de behoefte aan de juiste krachten die nodig zijn daarvoor.”

De ‘start up’ van de opleiding wordt gefinancierd door het Twinningsproject en kost €200.000. De betaling van de leerkrachten en de uitbreiding van de studierichting wordt door Onderwijs gedaan. Het budget ligt al klaar, verzekert Adhin, die ook affiniteit heeft met film. Hij vervulde een rol in de filmdocu Het geheim van Mariënburg. “Het is goed om te zien dat bedrijven een helpende hand bieden aan het onderwijs. Men beseft het belang van goed opgeleide krachten in de verschillende sectoren.”

René Gompers
Advertenties