Haalbaarheid waterexport moet eerst getoetst worden
24 Jul 2014, 16:00
foto


Om harde afspraken te kunnen doen over de haalbaarheid van waterexport, moet er nog veel onderzoek gedaan worden. Dat is een van de conclusies van de discussieavond over de mogelijkheden van waterexport, gehouden door het Waterforum Suriname. De voorzitter van het Waterforum Suriname, Manodj Hindori, benadrukte dat het doel van de organisatie is om duurzaam waterbeheer te bevorderen in Suriname. Voornemens om over te gaan tot grootschalige export van water, zoals opgenomen in het Ontwikkelingsplan 2011-2016, moeten daarom eerst getoetst worden op hun duurzaamheid.

John Goedschalk, directeur van Conservation International Suriname, gaf een overzicht van de steeds toenemende behoefte aan water, zowel op mondiaal niveau als in de eigen regio. Dit vertaalt zich in waterschaarste en in stijgende prijzen voor water. In sommige Caribische eilanden betaalt men tot wel US$ 8 voor een kubieke meter water. Suriname beschikt wereldwijd over een van de hoogste hoeveelheden water per capita, namelijk 228.000 kubieke meter.

Goedschalk betoogde dat indien een klein deel van ongeveer 3% van Surinames water kan worden geëxporteerd de behoefte van de regio al zal zijn gedekt. Dit kan circa US$ 4.5 miljard per jaar opleveren, waarmee de groei van de economie kan opklimmen tot boven de 5.5% per jaar. De waarde van water kan een groter bestanddeel uitmaken dan goud en aardolie en het water is bovendien steeds hernieuwbaar. Er zijn al oplossingen om het water te transporteren van de bron naar de afzetmarkt. Er moet worden gewerkt aan duurzame bescherming van de waterbronnen in het zuiden, om zo water van goede kwaliteit en continuïteit te garanderen aan de afnemers.

Bescherming van ecosystemen
Professor Sieuw Naipal wees in zijn inleiding op het belang van water bij de bescherming van de ecosystemen. Volgens beschikbare data zal er door toenemende menselijke consumptie en grotere behoefte aan irrigatiewater voor de landbouw steeds minder beschikbaar water komen in Suriname. Nu valt er gemiddeld 2500 mm neerslag per jaar, maar dat zal door klimaatsverandering op den duur afnemen, terwijl de verdamping juist zal toenemen door temperatuursstijging.

Bovendien heeft het overvloedige regenwater van ons land ook een functie in het ecosysteem van de oceaan, het vormt de natuurlijke habitat van vissen, garnalen en mangrove. De onbenutte hoeveelheden zoet water zijn dus geen verspilling, maar zorgen voor behoud van ons milieu en daar moet niet mee worden geëxperimenteerd. Naipal wees erop dat het belangrijk is om eerst data over een langere periode te verzamelen over de impact op het ecosysteem, alvorens beleid te maken over waterexport.

Goede drinkwatervoorziening in eigen land
Vanuit de zaal werd aangemaand om eerst de drinkwatervoorziening van de eigen bevolking op orde te hebben, want grote gebieden in Suriname beschikken nog steeds niet over goed drinkwater. Er zou dus eerder hierin geïnvesteerd moeten worden dan in de faciliteiten voor waterexport. Aan de andere kant werd juist betoogd dat de inkomsten uit waterexport specifiek bestemd kunnen worden voor de verbetering van de drinkwatervoorziening in eigen land.

Naast de technische en economische aspecten van waterexport is ook gediscussieerd over zaken als het belang van wetgeving, tegengaan van vervuiling van waterbronnen, controle op waterkwaliteit, het recht op water en het eigendom van het zoet water. De discussie over het al dan niet overgaan tot waterexport zal nog diepgaander moeten worden gevoerd, om alle voor en tegen argumenten op een rijtje te zetten, meldt het Waterforum Suriname.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April