Cultuureducatie initieert ‘stop huiselijk geweld’ poster
24 Jul 2014, 02:00
foto
Presidentsvrouw Ingrid Bouterse, voorzitter Benjamin Mitrasingh van Stichting Cultuureducatie en kunstenaar Patrick Tjon Jaw Chong. (Foto: Raoul Lith)


Met de poster ‘Stop huiselijk geweld; drank maakt meer kapot dan je lief is’ steekt de voorzitter van Stichting Cultuureducatie de hand in eigen boezem. De tekst is ook in het Sarnami te lezen op de poster. Stichtingsvoorzitter Benjamin Mitrasingh heeft de poster als eerste overhandigd aan presidentsvrouwe Ingrid Bouterse.

“Ik zat een tijd geleden te bladeren in een boek en ik kwam de tekst tegen,” legt Mitrasingh de kiem van zijn project bloot. “Het is een tekst die in 1976 in een jubileumboek is gebruikt en ik dacht verrekt waarom gebruiken wij dat niet.” Huiselijk geweld is nog altijd een groot maatschappelijk probleem in Suriname. Dinsdagavond nog heeft een militaire politieambtenaar eerst zijn ex-vrouw doodgeschoten, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg. Enkele weken geleden is ook een politieagente door haar partner vermoord.

“Een vrouw is om van te houden,” zegt presidentsvrouw Bouterse. Zij denkt dat praten de oplossing is van het maatschappelijke probleem. “Meer straffen zal niet helpen, we moeten praten, veel praten en voorlichtingscampagnes houden. De hele gemeenschap moet worden betrokken.” Aan de mannen zegt ze: “heren als je boos bent, loop weg totdat je gekalmeerd bent.”

Mitrasingh zegt dat de poster opvoedend is bedoeld voor onder andere de Hindostaanse mannen. “Daarom zeg ik dat ik de hand in eigen boezem steek.” Hij wijst erop dat de poster in elke andere taal kan worden vertaald, als de behoefte daar is. Voor ontwerper en kunstenaar Patrick Tjon Jaw Chong blijft huiselijk geweld ondanks zoveel voorlichting en preventie een groot probleem. Hij hoopt dat de boodschap doordringt. Met het minimale heeft hij geprobeerd een boodschap over te brengen.

De driekleurige poster zal ook aan ministers en instanties worden aangeboden. Het na-traject van dit project is dat bedrijven de posters kopen en distribueren onder hun personeel en of clientèle. De presidentsvrouw heeft de poster woensdag gehad.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April