Stop huiselijk geweld tegen (vrouwen), NU!
24 Jul 2014, 22:10
foto


(Aangeboden)

Enkele weken geleden werd Suriname opgeschrikt door enkele moordgevallen waarbij vooral vrouwen de slachtoffers waren en jammer genoeg op 22 juli weer. Het gebeurt nog te vaak dat er huiselijk geweld plaatsvindt in onze gemeenschap en dat degenen die zich het minst kunnen verdedigen, slachtoffers worden. Huiselijk geweld tegen kinderen, bejaarden, vrouwen en in enkele gevallen mannen. Het ministerie van Justitie en Politie tracht het fenomeen van huiselijk geweld drastisch te verminderen en organiseerde op 15 juli in de Congreshal een workshop over huiselijk geweld.

Diana Coutino is sociaal-maatschappelijk werker en heeft vaker te maken met vraagstukken op dit gebied, vooral bij kinderen met een beperking. Vanwege haar brede oriëntatie tracht zij een uiteenzetting te geven van de situatie in Suriname omtrent huiselijk geweld.

De beweegredenen van mensen om te mishandelen kan verschillende oorzaken hebben, deze zijn o.a:
- Onder invloed zijn van alcohol en drugs.
- Ernstige vorm van jaloezie, waarbij de partner gezien wordt als persoonlijk bezit en wordt beheerst of gecontroleerd bij elk sociaal contact die zij/hij maakt met anderen.
- Onvermogen van de dader om op een goede manier met de partner of kinderen te communiceren of conflicten te bespreken, waar men bij het minste en geringste lichamelijk en/of psychologisch geweld gebruikt.
- De daders zijn onder stress vanwege het verliezen van hun baan, financiële problemen, spanningen in de familie en overspel.
- Opgegroeid zijn in een milieu, waar mishandeling en geweld gebruikt werd, maakt dat mensen getraumatiseerd zijn en in hun eigen gezin gewelddadig kunnen worden.

De vormen van huiselijk geweld die wij in Suriname kennen zijn onder andere:
• Lichamelijk-, seksueel- en psychologisch geweld binnen het gezin, met inbegrip van mishandeling,
• Seksueel misbruik van meisjes in het huishouden, seksueel misbruik van kinderen met een beperking
• Verkrachting binnen het huwelijk en niet-echtelijk geweld.

Maar wat wij niet moeten verwaarlozen zijn de vormen van geweld die ernstige vormen aannemen binnen onze samenleving. We denken aan fysiek, seksueel en psychologisch geweld binnen de gemeenschap, waaronder verkrachting, seksuele intimidatie en intimidatie op de werkvloer, in onderwijsinstellingen en elders, vrouwenhandel en gedwongen prostitutie.

Wat je zoal meemaakt bij de begeleiding van gevallen van mishandeling, is dat vrouwen of kinderen vaak bang zijn om met anderen te praten over wat ze meemaken. Men vindt het een schande en tracht de 'vuile was' binnen te hangen. Pas als er duidelijke letsels aan te pas komen kan men erover praten of de moed opbrengen om aangifte te doen bij de politie. Wat je vaak ook ziet is, dat vrouwen de zaak tegen de dader intrekken bij de politie, vanwege het feit dat de kostwinner wegvalt als hij berecht wordt, dus om economische redenen. Maar ook de hard werkende vrouw is bang dat de relatie stuk loopt. Angst voor nog meer geweld, omdat er een aangifte is gedaan, maakt dat vrouwen niet graag er ruchtbaarheid aan geven.

In mijn werk maak ik ook vaak genoeg mee dat de kinderen met een beperking seksueel misbruikt worden binnen hun thuissituatie. En dat vind ik verschrikkelijk, want als er een aangifte bij de politie over zo een geval gedaan wordt kan het kind niet communiceren en aangeven wie de dader is.
Deze zaak wordt niet afdoende afgehandeld en de dader loopt vrij rond.
Om huiselijk geweld terug te dringen zou ik vrouwen en (ook mannen) die slachtoffers zijn of dreigen te worden, oproepen om:
Ten eerste: Erover te praten. Praat met een vertrouwenspersoon, het kan een familielid zijn, een vriend/vriendin, een ouderling of predikant van uw kerkgenootschap. Binnen de meeste kerkgenootschappen kan de predikant counseling aanbieden aan het gezin.
Ten tweede: Zoek steun en hulp bij een instantie zoals Bureau Slachtofferzorg van het ministerie van Justitie en Politie en stichting Stop Geweld tegen Vrouwen.
Ten derde: Zoek (tijdelijk) een ander onderkomen als u zich thuis niet meer veilig voelt.
Ten vierde: Doe aangifte bij de politie.
Ten vijfde: Vraag een beschermingsbevel aan. De politie kan u hierin adviseren.

Hoe kijkt de kerk naar geweld tegen vrouwen en meisjes?
Een deel uit de officiële verklaring van de Generale Conferentie der Zevende-dags Adventisten omtrent geweld tegen vrouwen luidt als volgt:

Wij, de leden van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten, spreken ons uit over en verenigen ons met anderen om een eind te brengen aan geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijde statistieken indiceren dat er in alle samenlevingen vrouwen en meisjes vaker slachtoffers zijn van geweld. Handelingen of bedreigingen resulteren vaak in fysiek, seksueel of psychologisch geweld of lijden die onverenigbaar zijn met Bijbelse ethiek en Christelijk moraal. Zulke handelingen omvatten, maar zijn niet gelimiteerd aan, gezinsgeweld, verkrachting, vrouwenbesnijdenis, eerwraak of bruidsschat moord. Manipulatie, weigering van persoonlijke vrijheid, en dwang zijn ook handelingen van misbruik en geweld. Tegen zulke gedragingen zegt het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten: “Stop het NU!”

Zevende-dags Adventisten erkennen dat geschapen zijn naar Gods beeld, zelfrespect en waardigheid schenkt aan elk individu. De waarde hiervan wordt gezien in de offerdood van Jezus Christus om eeuwig leven te schenken aan een ieder. De liefde en erbarmen die het aardse leven van Christus karakteriseren geeft een voorbeeld aan al Zijn volgelingen in hun relaties met anderen. Gedragingen als die van Christus laten geen ruimte voor geweld tegen familieleden of personen buiten de familie.
De Bijbel adviseert christenen om hun lichaam als de tempel van God te beschouwen. Moedwillig schade brengen aan een ander persoon, ontheiligd datgene wat God eert en is daardoor zondig gedrag. Zevende-dags Adventisten committeren zichzelf door leiders te zijn in het breken van de cyclus van geweldpleging tegen vrouwen en meisjes. Wij drukken dat uit in het verdedigen van slachtoffers en overlevenden door onderwijzing, prediking, Bijbelstudie en programma’s.

Het vrouwenbedieningsdepartement van de Surinaamse Zending der Zevende-dags Adventisten voert de 'End It Now' campagne van de Generale Conferentie uit. Wij trachten de bewustwording op gang te brengen in verschillende buurten, dat geweldpleging tegen vrouwen en natuurlijk andere gezinsleden, niet ter ere is van Gods schepping en de waarde die Hij aan de mens hecht. Vorig jaar augustus is er een wandelloop in het ressort Livorno gehouden om de buurtbewoners bewust te maken van dit fenomeen en dat het NU moet stoppen! In de verschillende advent kerken wordt in de maand augustus speciale aandacht gegeven aan dit onderwerp.

Ook bij de viering van 120 jaar Adventisme in Suriname willen wij stil blijven staan bij dit fenomeen en willen wij onze bijdrage als kerk blijven leveren aan het streven naar een geweldloos Suriname in de levende hoop op de toekomende wereld waar dit voor eeuwig niet meer zal voorkomen.
Voor meer informatie over de wereldwijde 'End it Now' campagne van de Advent kerk kunt u een kijkje nemen op: www.enditnow.org.

Steven Tulp
Commissielid viering 120 jaar Adventisme in Suriname
en Diana Coutino
Sociaal-maatschappelijk werker
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April