Eerste lichamen vlucht MH17 'thuis' aangekomen
23 Jul 2014, 14:25
foto
De stoffelijke resten van 40 slachtoffers van vlucht MH17 zijn in hun thuisland aangekomen. (Foto: Reuters)


Op gepaste wijze heeft het Nederlandse volk de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, in eigen land ontvangen. Op de luchtmachtbasis Eindhoven zijn de twee vliegtuigen met de stoffelijke resten van 40 slachtoffers van rampvlucht MH17 vanmiddag aangekomen. Nederland heeft vandaag een dag van rouw.

Na de landing is er een minuut stilte gehouden. Tal van hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig op de luchtmachtbasis. Elk land dat slachtoffers te betreuren heeft bij deze vliegramp heeft minimaal één hoogwaardigheidsbekleder afgevaardigd naar Eindhoven. Op de luchthaven waren ook koning Willem-Alexander en koningin Maximá.

Voor de ijzingwekkende minuut stilte, is eerst de ‘Last Post’ geblazen. Verslaggevers zeggen dat alleen het getik van de touwen tegen de vlaggenmasten te horen was. Vervolgens zijn de kisten één voor één uit het vliegtuig naar de 40 gereedstaande lijkwagens gedragen.

De eindeloos lijkende colonne lijkenwagens is begeleid door de politie. De snelwegen op de route waren deels afgesloten om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Langs de hele route naar Hilversum staan duizenden mensen om hun respect te betuigen.

Indrukwekkend stil
Ook elders in Nederland is stilgestaan bij het lot van de passagiers van vlucht MH17 dat eindigde in het door rebellen bezet gebied tussen Oekraïne en Rusland. Op de doorgaans zo hectische luchthaven Schiphol was het vanmiddag indrukwekkend stil. Honderden reizigers en medewerkers hielden op de luchthaven, net als op vele andere plekken in Nederland, een minuut stilte. Na die minuut werden bij de herdenkplek voor de vertrekhal bloemen gelegd namens onder meer Schiphol, de marine en luchtmacht.

Uit respect voor de slachtoffers hingen de vlaggen halfstok en werden klokken geluid. Publieke omroepen zonden geen reclame uit en stelde de Tweede Kamer een debat uit. De Nederlandse Spoorwegen lieten de treinen rond het moment van de landing een minuut stilstaan en op Schiphol en andere vliegvelden in Nederland was er op dat tijdstip geen vliegverkeer.

Ook op het internationale vliegveld van Kharkov in Oost-Oekraïne is er een ceremonie gehouden voor de slachtoffers alvorens de stoffelijke resten werden ingeladen in de twee vliegtuigen. Forensisch experts, Oekraïense militairen, vertegenwoordigers uit onder meer Maleisië en Australië vormden samen een soort erehaag aan weerskanten van het vliegtuig. Ook de Oekraïense vlaggen hingen halfstok.

Uiterlijk vrijdag zullen alle stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de vliegramp zijn overgebracht naar Nederland, waar de identificatie zal plaatsvinden. Vlucht MH17 is donderdag neergestort waarbij alle 298 passagiers aan boord zijn omgekomen. Het gros van de passagiers was Nederlander.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April