Stoffelijke resten MH17 buiten rebellengebied
22 Jul 2014, 08:05
foto
De trein met de lijken van de slachtoffers van rampvlucht MH17 is vanmorgen aangekomen in Kharkiv. (Foto: Reuters)


De trein met de lichaamsresten van de slachtoffers van de Maleisische rampvlucht MH17 is aangekomen in de Oekraïense stad Kharkiv, die ligt buiten het door rebellen bezette grondgebied. De overdracht van de lichamen volgt op de internationale druk op de pro-Russische rebellen, te midden van beschuldigingen dat het vliegtuig is neergeschoten.

Intussen zijn leden van het Nederlandse Forensische team gearriveerd bij de koelwagons met de stoffelijke resten. Het gros van de slachtoffers is Nederlander. Vanuit een coördinatiecentrum in Kharkiv zullen de overblijfselen voor identificatie en forensische identificatie worden overgevlogen naar Nederland.

De Oekraïense regering heeft gezegd dat zij "haar best" doet om de resten dinsdag, vandaag, naar Nederland te sturen. De Boeing 777 is donderdag gecrasht met 298 mensen aan boord. Het toestel kwam terecht in een gebied dat door rebellen wordt bezet.

De zwarte dozen van vlucht MH17 zijn intussen overgedragen aan Maleisische autoriteiten. In de zwarte dozen worden de vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen. De Maleisische kolonel Mohamed Sakri heeft kort na de overdracht tegen persbureau Reuters gezegd dat de vluchtrecorders “in goede staat” lijken te zijn. De zwarte dozen zijn belangrijk voor het onderzoek naar de vliegramp.

Internationaal wordt gevreesd dat de rampplek niet goed werd afgesloten, waardoor het risico groot is dat waardevolle gegevens verloren zijn gegaan. Westerse landen zeggen dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat vlucht MH17 is geraakt door een door Rusland geleverde raket die is afgevuurd door de rebellen. Rusland heeft echter gesuggereerd dat Oekraïense regeringstroepen de schuldigen zijn.

De VN-Veiligheidsraad heeft maandag het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines veroordeeld. De raad eist dat de gewapende groepen in het gebied de internationale onderzoekers onbeperkte en veilige toegang geven tot de rampplek.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April