Suriname verovert brons op Natuurkunde Olympiade
22 Jul 2014, 00:30
foto
Shivan Bissesar haalt brons voor Suriname op de Internationale Natuurkunde Olympiade in Astana, Kazakhstan. (Foto: CNOS)


Suriname heeft voor het eerst een medaille gewonnen tijdens de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO). De 45ste editie werd dit jaar gehouden in de stad Astana in Kazakhstan. Suriname heeft brons weten te bemachtigen. De winnaar, Shivan Bissesar, zit in de vijfde klas van het Miranda Lyceum.

Het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname (CNOS) neemt sedert 1990 deel aan de IPhO en heeft tot nu toe slechts een eervolle vermelding gehaald in Merida, Mexico, enige jaren geleden. Dit is op zich al een hele prestatie, maar een medaille is toch wat een deelnemer het liefst wil, zegt het CNOS.

De deelname aan de IPhO wordt ondersteund door het bedrijfsleven. Hierdoor is de organisatie in staat om jaarlijks de deelname te financieren. "Wij willen de sponsors dan ook heel veel dank zeggen voor de ondersteuning die de Natuurkunde Olympiade van hen krijgt, en met veel trots berichten, dat de Surinaamse delegatie in Astana, een bronzen medaille heeft gewonnen".

Het Comité merkt op dat dit goede resultaat aangeeft dat het onderwijs, ondanks de problemen die er op beleidsniveau weleens optreden, de docenten er toch in slagen deze kwaliteit te halen met hun studenten. "Ook de volhardende trainingen van de natuurkundigen aan de universiteit, met name drs. Bing Tan en ir. Dennis Wip, en ook Ignaas Jimidar hebben met hun volhouden, getoond dat we als samenleving het wel kunnen", zegt CNOS trots.

In de delegatie dit jaar hebben naast Shivan de volgende winnaars van de Nationale Olympiade deelgenomen:Osei Frankel, Ravi Autar, Himdat Deochand, Shirani Bisnajak (allen van Ewald P. Meyer Lyceum. Intussen is de delegatie in Nederland aangekomen en keert dinsdagavond terug naar huis.
Advertenties