NRCS licht werkzaamheden toe op discussieavond
22 Jul 2014, 13:30
foto
Armand Zunder


De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) zal belangstellenden informeren over de achtergronden van de besluiten die door de Caricom-staatshoofden genomen zijn in verband met het ingezette reparatieproces. Ook over specifieke (Surinaamse) zaken zoals de discussies over de Caricom reparatie agenda die nog steeds niet de Nationale Assemblee van Suriname heeft bereikt, zal gesproken worden op een informatie- en discussieavond die voor 24 juli is gepland in Tori Oso.

Andere zaken die de NRCS wil bespreken zijn het onder beheer stellen van de NRCS van het fort Zeelandia, het gefaseerd verwijderen van koloniale namen en koloniale artefacten uit het straatbeeld van Suriname en de ‘self-esteem’ van Inheemse jongeren en jongeren, die nazaten zijn van Afrikanen in Suriname. Ook op de vraag waarom reparaties moeten worden gekoppeld aan de ontwikkelingsvraagstukken waar Suriname nu voor staat, zal ingegaan worden.

Uiteenlopende invalshoeken
Eduard Ijzer, curator en analyticus van de Surinaamse geschiedenis, zal zijn werk op het gebied van ‘awareness’ belichten vanuit een Surinaams perspectief. De aanwezigen zullen ruimschoots in de gelegenheid worden gesteld om hun standpunten over uiteenlopende invalshoeken van het reparatieproces aan de orde te stellen.

De NRCS is een presidentiële commissie die onder leiding staat van de econoom Armand Zunder. Zunder is ook vicevoorzitter van de interregionale Caricom Reparatie Commissie. De Caricom Reparatie Commissie is het rechtstreekse adviesorgaan van de Caricom staatshoofden op het gebied van Reparaties. De NRCS heeft voornamelijk de hoofdtaak om de door de Caricom staatshoofden genomen besluiten over het reparatieproces te vertalen naar de specifieke omstandigheden in Suriname, zegt de voorlichting van het instituut.

NRCS heeft een directe relatie met het Kennisinstituut voor onderzoek naar de genocide onder de Inheemsen en reparaties voor slavenhandel en slavernij. Dit instituut doet voortdurend onderzoek naar de gepleegde genocide onder de Inheemsen en naar andere kwesties in de koloniale tijd. Binnen enkele maanden zullen de eerste onderzoeksresultaten worden gepubliceerd.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April