Medische hulpverlening te Allapadu niet meer in een hut
22 Jul 2014, 05:00
foto


Een delegatie bestaande uit minister Michel Blokland van Volksgezondheid, Edward van Eer, directeur Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) en deskundigen van het ministerie, was afgelopen week in het binnenland. Ter plekke zijn de documenten getekend voor de overdracht van zes personeelswoningen en een polikliniek door het ministerie aan de MZ. De sleutels van de gebouwen zijn ook overhandigd.

De poli ligt in het inheems dorp Allapadu, in het zuiden van Suriname. Het dorp telt ongeveer 84 inwoners. Naast de reguliere diensten kunnen er ook patiënten ter observatie worden opgenomen. Tot nu toe vond de medische hulpverlening plaats in een hut die allang niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd.

De personeelswoningen zijn gebouwd in dorpen Godoholo (2), Stoelmanseiland(3) en Gakaba (1). De delegatie legde ook een beleefdheidsbezoek af aan de dorpsleiding van Drietabbetje. De traditionele gedragsdragers uit de dorpen zijn blij met de nieuwe voorzieningen. Door de nieuwe woningen zijn zij ervan verzekerd dat de gezondheidswerkers zullen blijven werken in hun dorpen.

Blokland zegt dat een goede aanpak van de gezondheidszorg in Suriname - ook voor de bewoners van het binnenland - zijn belangrijkste opdracht is. Naast goede poliklinieken, beschikbaarheid van medicamenten en goed getrainde gezondheidswerkers, is de huisvesting van de gezondheidswerkers in deze gebieden belangrijk. Van Eer riep de bewoners op om samen met de MZ ervoor te zorgen dat zowel de huizen als de poli goed onderhouden blijven.

In december heeft het ministerie van Volksgezondheid reeds gezondheidscentra en personeelswoningen overgedragen aan de MZ. De projecten in de gezondheidszorg zijn betaald met een lening van het Agence Française de Développement (AFD), een Frans financieel en ontwikkelingsinstituut voor ontwikkelingslanden. In 2009 werd een leningsovereenkomst getekend met Suriname. Het project ‘Construction of Clinics and staff houses for the Medical Mission’ is sinds 2010 in uitvoering. Het ministerie heeft uit voorstellen van de MZ in 2011 een selectie gemaakt van gebouwen die uit de AFD-lening gebouwd zouden worden, zegt de voorlichting van de MZ.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April