Waterforum maakt zich sterk voor waterexport
21 Jul 2014, 22:00
foto


Het Waterforum Suriname houdt dinsdag een discussie over de mogelijkheden van export van water. De inleiders zijn John Goedschalk, directeur Conservation International Suriname en Sieuwnath Naipal, hoogleraar klimaat en water aan de Universiteit van Suriname. Beide sprekers zullen hun visie geven over de economische perspectieven van de waterexport in relatie tot de bescherming van de waterbronnen en het milieu.

Suriname is gezegend met een overvloedige hoeveelheid zoet water, dat met heel weinig behandeling goed geschikt is voor consumptie. In feite wordt maar een zeer klein deel van deze enorme hoeveelheid water benut, verreweg het grootste deel stroomt gewoon de oceaan in. Andere landen in de regio en verdere streken hebben daarentegen juist te kampen met geringe zoetwatervoorraden en snakken naar gezond drinkwater. Dergelijke landen moeten kapitalen neertellen voor hun drinkwatervoorziening, stelt het Waterforum onder leiding van Manodj Hindori.

Leidraad voor beleidsmakers
Het exporteren van water wordt al jaren bediscussieerd. Tot nog toe is het niet gekomen tot bulkexport van water uit Suriname naar de regio. In het Ontwikkelingsplan 2012-2016 van de Regering van Suriname staat opgenomen dat de grootschalige export van zoet water naar het buitenland kan zorgen voor duurzame economische ontwikkeling van het land, waarbij er wel sprake moet zijn van duurzaam gebruik van de waterbronnen.

Maar hoe komt de grootschalige export van zoet water tot stand, rekening houdende met het lastige transport van zoet water en anderzijds ook met de toenemende vervuiling van onze waterbronnen? De discussieavond van Waterforum Suriname zal een brede groep van waterexperts, ontwikkelingsstrategen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven bijeen brengen. De uitkomsten van de discussie zullen een leidraad kunnen vormen voor beleidsmakers en investeerders hoe om te gaan met de mogelijkheden en randvoorwaarden van waterexport voor ons land.

De lezing is op dinsdag 22 juli, aanvangstijd 19.30 uur in de University Guesthouse aan de Leysweg. De toegang is vrij voor alle belangstellenden.
Advertenties