Twaalfjarige debutant verrassing Johan Leter Zwemploeg
21 Jul 2014, 04:00
foto
De 12-jarige Robert Toelsie met de prijzen die hij heeft ontvangen van de Johan Leter Zwemploeg.


Robert Toelsie is de verrassing geworden van de Johan Leter Zwemploeg tijdens de 40ste Staatsolie Zwemmarathon op 1 juli. De twaalfjarige debutant wist als jongste van de ploeg bij de jongens als eerste in de top vijf van de Johan Leter Zwemploeg te finishen.

Met een tijd van 3:08:55 heeft hij de ‘oudere’ jongens achter zich gelaten. “Meneer Kromo heeft ons gezegd dat we niet moeten gaan om de eerste prijs te halen, maar dat we de marathon moesten afmaken,” zegt Robert aan Starnieuws. John Kromowidjojo is de zwemleraar en lifeguard trainer die vier jonge zwemmers, Raoul, Safierio, Kevin en Robert, onder zijn persoonlijke hoede heeft genomen. Op Safierio na hebben de andere drie voor het eerst meegedaan aan de zwemmarathon.

De Johan Leter Zwemploeg had 36 deelnemers bij de 18 kilometer lange zwemmarathon. In zwembad Parima heeft de organisatie zaterdagavond de prijzen uitgereikt aan haar zwemploeg. Bij de meisjes ging Rosanna Katbahadoer met een tijd van 3:14:18 er met zowel de eerste prijs als met de wisseltrofee vandoor. De wisseltrofee is nu haar eigendom, omdat ze drie keer als eerste is geëindigd bij de meisjes. Robert heeft de wisseltrofee voor de eerste keer ontvangen. Naast zijn eigendomsbeker, heeft hij ook de prijs voor de jongste deelnemer bij de jongens gehad. Bij de meisjes was dat voor de eveneens twaalfjarige Zuweena Blijd die is geëindigd met een tijd van 3:38:56. De stuurgroep van Parima heeft beide jonge deelnemers een waardebon als stimulans geschonken.

“Toen ik de grote golven bij de Bosje-brug zag, dacht ik niet dat ik het zou halen. Ook tijdens de test was ik even bang voor zoveel water,” beschrijft Robert zijn ervaring. “Maar meneer Kromo heeft ons gestimuleerd, hij riep steeds van de boot: go go go.” Ofschoon het de jonge zwemmers was ingeprent dat het niet om de prijzen ging, vindt Robert het toch leuk om de trofee en de beker te krijgen. Hij is vastberaden harder te trainen en is er bij de volgende marathon zeker bij. Tegen zijn leeftijdgenoten zegt hij dat zij het ook kunnen. “Probeer het een keertje.”

Tijdens de avond heeft de Johan Leter Zwemploeg ook haar officieel logo gepresenteerd. Het logo heeft veel weg van Popeye the sailor achter het roer. De man achter het roer moet grondlegger Johan Leter voorstellen en het stuur staat voor vooruitgang, de toekomst. De top vijf bij de jongens van de Johan Leter Zwemploeg is: Robert Toelsie (3:08:55), Stephan Martopawiro (3:13:30), Dion Mokkum (3:14:22), Raoul Mokkum (3:14:32) en Preston Boldewijn (3:22:06). Bij de meisjes eindigden in de de top vijf: Rosanna Katbahadoer (3:14:18), Cheveley De Noten (3:22:02), Narelle Coutinho (3:23:07), Naomie Geerlings (3:23:27) en Liesanna Katbahadoer (3:25:46).
pdf-icon.gif Overzicht_prijsuitreiking_JLZ_40e_Staatsolie_zwemmarathon_2014.doc                
Advertenties