Kamer van Chinese Ondernemingen in Suriname opgericht
21 Jul 2014, 01:00
foto
De opening van de 'Kamer van Chinese Ondernemingen in Suriname'. Ambassadeur Yang Zigang wordt geflankeerd door Xiao Qing Liang, directeur Dalian Suriname en Fang Qiuchen van het Chinese Ministerie van Handel. (Foto SCTV)


Dertien bedrijven uit China die zich in Suriname hebben gevestigd zijn overgegaan tot het oprichten van de 'Kamer van Chinese Ondernemingen in Suriname'. Zij maken deel uit van het roulerend bestuur, dat nu geleid wordt door Xiao Qing Liang, CEO Dalian Suriname. Het doel van de Kamer is om de belangen van de leden in Suriname te behartigen en de handelsbetrekkingen tussen de twee landen te versterken.

Yingli Ma, de Economische en Commerciële consul van de Chinese ambassade, zegt aan Starnieuws te verwachten dat “de oprichting van deze Kamer meer investeerders uit China zal aantrekken”. Zij illustreert haar verwachting door te wijzen op de aanwezigheid van een delegatie onder leiding van Fang Qiuchen van het Chinese Ministerie van Handel. Het doel van deze delegatie is de vorig jaar door beide staatshoofden gemaakte afspraken, uit te voeren. De door Suriname aangevraagde zachte leningen voor projecten worden door specialisten van Export-Import Bank of China (Eximbank) bestudeerd. Volgens Ma wordt ook een stevige push gegeven aan de lopende projecten zoals: Wanica ziekenhuis, Sofia's Lust Community Center en Dalian IV.

Sociale diensten ook belangrijk
Thomson Cheung, ondervoorzitter Suriname Chinese United Association (SCUA) is blij met de oprichting van de nieuwe organisatie. In een terugblik vertelde Cheung over de beginjaren van de SCUA, een organisatie welke volgens hem in andere landen niet zo gemakkelijk van de grond is gekomen. De SCUA-ondervoorzitter heeft gelijk ondersteuning van zijn organisatie toegezegd. “De arbeiders van jullie bedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de SCUA-diensten, zoals de Chinese school, sport mogelijkheden, lokale feesten en zo ook ervaringen opdoen in de Surinaamse culturen”. Cheung zegt verheugd te zijn dat de Kamer van Chinese Ondernemingen zich richt op het behartigen van de economische belangen van de leden. “Ik spreek de hoop uit dat de Kamer zich in de toekomst ook zal inzetten voor sociale diensten. Geld maken is belangrijk, maar wees ook sociaal gericht.”

Ambassadeur Yang Zigang van de Chinese Volksrepubliek heeft de wens uitgesproken dat de Chinese Kamer ook gaat samenwerken met de lokale organisaties. Hij benadrukt het verschaffen van informatie over de Surinaamse cultuur en de lokale wettelijke voorschriften. Het zijn volgens de diplomaat twee belangrijke kernpunten die het bestuur zeker moet meenemen in het werk.

Edward Troon
Advertenties