Artiesten keren met nieuwe inzichten terug uit Cuba
13 Jul 2014, 00:00
foto
Pleinen op Cuba worden al versierd voor Carnaval. (Foto: René Gompers)


‘Surinang’, zoals menig Cubaan het uitspreekt, heeft het bijzonder goed gedaan op Fiesta del Fuego. De 34ste editie van het ‘vuurfeest’ was opgedragen aan Suriname. Het land heeft indruk gemaakt, cultureel, artistiek en academisch. De Surinamers keren terug met unieke ervaringen en nieuwe inzichten.

De Surinaamse delegatie, in het bijzonder de artiesten, hebben zich ondanks ontberingen goed van hun taak gekweten. De grote afstanden tussen het verblijf en de podia en andere problemen weerhielden de artiesten er niet van om op hoog niveau het land uit te dragen. Ambassadeur Harvey Naarendorp put kracht uit de ervaringen. “Het heeft ons geholpen onze eigen ontwikkeling naar één natie met diversiteit beter te waarderen en invulling te geven aan ons volkslied: Wans o pe tata komopo, wie mu seti kondre bun.” Surinaamse grootheden, wijlen Clark Accord en Robin ‘Dobru’ Raveles' zijn geëerd geworden in de feestweek. Clark Accord, die enkele jaren op Cuba woonde en een boek geschreven had in Santiago de Cuba vóór zijn overlijden, is bedacht met een goed bezochte expositie. ‘Dobru’ is vereeuwigd met een borstbeeld.

Goede contacten gelegd
Hoewel de 'Cubaanse zon' erg pittig is, wordt er op verschillende pleinen pret en muziek gemaakt. Het is vakantie en de sfeer wordt gezet voor het volgende evenement, het carnaval. Het evenement begint pas op 26 juli maar de stad wordt nu al gedecoreerd. Straten en pleinen worden driftig versierd. Net als Fiesta del Fuego zal de historische binnenstad dienen als decor. De ‘old timers’, auto’s met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar, en de koetsen voorgetrokken door paarden, maken het klassiek plaatje compleet.

Het stadje vol contrasten tussen oud en modern is behoorlijk onder de indruk van de Surinaamse diversiteit in cultuur, etniciteit, dans- en muziekstijlen. De brassband ‘One Chance’ deed er elke keer een schepje bovenop. De Cubanen hebben nieuwe pasjes geleerd van de dansende drummers. De Surinaamse producten oogstten ook veel bekijks. De Kamer van Koophandel & Fabrieken heeft contacten gelegd met de Cubaanse Kamer. Cuba heeft behoefte aan bepaalde producten die in Suriname geproduceerd worden. De gunstige ligging van ‘Surinang’ zorgt voor prima commerciële perspectieven.

Veel leren
De Surinamers zijn ook onder de indruk van hoe Cubanen omgaan met hun helden en cultuur. “We kunnen veel leren van de Cubanen”, stelt Eartha Silos. Zij was coördinator van Casa Suriname, het Surinaams centrum tijdens Fiesta del Fuego. “Cultuurbeleving is hier niet beperkt tot artiesten maar de hele bevolking is cultuurbewust.” We beseffen niet zo goed wat we in huis hebben. We moeten beter leren omgaan met wat er is en het op een hoger niveau brengen,” meent Silos.

Haast alle artiesten stellen de voornemens van Ashwin Adhin, minister van Onderwijs & Volksontwikkeling op prijs. Adhin wil het cultuurbeleid uitdiepen. Op den duur moet er een ministerie van Cultuur komen. Caricom jeugdambassadeur Tasmara Pique die ook een rol vervulde in het theaterstuk ‘Kifunga’, keert geïnspireerd terug. “Ze zijn hier echt een eenheid. Ze zijn hier allemaal hetzelfde, zien geen verschil in afkomst. Hun cultuuruitingen doen ze samen, deze wordt niet door aparte groepen gedaan.”

De 35ste Fiesta del Fuego oftwel Fiesta del Caribe is opgedragen aan Santiago de Cuba vanwege het 500 jarig bestaan van de stad. De Bahamas zal de speciale gast zijn tijdens de manifestatie van kunst en cultuur.

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March