Cuba eert Dobru met borstbeeld
10 Jul 2014, 00:00
foto
De weduwe van Dobru, Yvonne Raveles, (l) heeft het borstbeeld op Cuba onthuld. (Foto: René Gompers)


Robin ‘Dobru’ Raveles heeft ook voor de Cubanen heel veel betekend. In Santiago de Cuba is woensdag het borstbeeld van de Surinaamse dichter onthuld. “Hij is van Suriname, hij is van Santiago de Cuba, hij is van het Caribisch gebied. Dobru is universeel!” zegt Raul Fornes, burgemeester van Santiago de Cuba.

Het bronzen beeld van de hand van Erwin de Vries staat op Parque Ferrero, een druk kruispunt in het toeristisch centrum van Santiago de Cuba. De emoties maakten zich meester van Yvonne Raveles-Resida, weduwe van Dobru. “Ik ben opgelucht dat dit eindelijk gebeurd is. We zijn door grote hindernissen gekomen,” vertelt een stralende Raveles, die ook voorzitter is van stichting ‘Robin ‘Dobru’ Raveles’. “Voor de stichting is dit een mijlpaal omdat ons doel is de nalatenschap van Dobru te conserveren, bekendheid te geven en eer te zoeken voor zijn levenswerk. Voor Suriname is dit heel groots. Ik ben zo trots.”

Menige spreker bracht de werken van Dobru in herinnering. Behalve zijn gedichten is ook zijn openlijke steun aan de Cubaanse revolutie gememoreerd. De Surinaamse held heeft in Cuba verschillende leidinggevende functies bekleed. “Hij heeft de band tussen Cuba en Suriname helpen smeden,” haalde Fornes aan. Henk Herrenberg, vertegenwoordiger van president Desi Bouterse vulde aan dat Dobru de weg voor Suriname naar het Caribisch Gebied heeft gebaand. Dobru was in 1983 voor het laatst in Cuba.

“Het is niet erg dat hij hier staat,” merkte Herrenberg op. “In Suriname zijn we nog niet zover om onze helden te eren. President Bouterse zet nu de trend daarvoor. Cuba is al heel ver.” Volgens Herrenberg zal het beeld van Dobru in Suriname staan op het Louis Doedelplein aan de Saramaccastraat. “Dat Dobru hier in Cuba staat, is symbool voor de band tussen Suriname en Cuba.”

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April