Voorbeschouwing Nederland versus Argentinië
09 Jul 2014, 14:00
foto


Argentinië en Nederland mogen vanaf 17:00 uur strijden om de nog beschikbare finaleplek. In de Arena de Sao Paulo wordt het weer een treffen tussen Zuid-Amerika en Europa. Na het debacle van organisator Brazilië ziet de overgebleven vertegenwoordiger van het Zuid-Amerikaanse continent zich voor de opgave gesteld om een Europese finale te voorkomen. De wedstrijd die onder leiding staat van scheidsrechter Cuneyt Cakir uit Turkije is de negende krachtmeting tussen deze twee landen.

Historisch gezien is Argentinië in het nadeel, want Nederland won van de acht eerder gespeelde wedstrijden vier, verloor eenmaal, terwijl drie onbeslist eindigden. Maar zoals reeds eerder opgemerkt, zijn statistieken niet doorslaggevend, omdat iedere wedstrijd op zichzelf staat en gedurende 90 minuten op de grasmat wordt beslist.

Tijdens deze eindronde is Nederland iets beter uit de verf gekomen dan Argentinië, want de Europeanen vonden 12 maal het doel en lieten 4 doelpunten door, terwijl de Zuid-Amerikanen 7 doelpunten maakten en 3 incasseerden. Uitgaande hiervan kan voorzichtig gesteld worden dat Nederland in vergelijking met Argentinië een productievere voorhoede heeft.

Naar alle waarschijnlijkheid zal bondscoach Louis van Gaal ook vandaag weer kiezen voor de 5-3-2 opstelling, want uit de eerdere wedstrijden van Argentinië in deze eindronde is gebleken dat de selectie van bondscoach Alejandro Sabella ontzettend moeilijk uit de verf komt tegen defensief ingestelde tegenstanders. Verder is ook duidelijk geworden dat de Argentijnen te statisch voetballen, waardoor de tegenstander hen met gemak kan tegenhouden. De eerlijkheid gebied mij om te stellen dat het spel van Oranje ook niet tot zijn recht komt tegen een verdedigende ploeg. De verwachting is dan ook dat Argentinië in deze ontmoeting niet vol de aanval zal kiezen, maar het meer zal proberen met venijnige diepe passen.

Indien de 'Albicelestes' het karwei als team aanpakken en niet achteroverleunen in de verwachting dat sterspeler Lionel Messi het wel even klaart, geef ik Argentinië de beste kansen. Oranje heeft een goed collectief met enkele uitschieters die bereid zijn voor elkaar te werken, waardoor het zich heeft ontpopt tot een gevreesde tegenstander. De 'Hollandse nuchterheid' gebied mij echter om rekening te houden met een verlies vandaag tegen de Zuid-Amerikaanse vertegenwoordiger.

Mireille Hoepel
Advertenties