Costa Rica na slijtageslag naar historische kwartfinale
29 Jun 2014, 20:45
Keilor Navas werd uitgeroepen tot 'man of the match'. (Foto: Fifa)

Strafschoppen brachten de beslissing in de wedstrijd tussen Costa Rica en Griekenland. Nadat er na 120 minuten spelen geen doorbraak was in de stand, won Costa Rica de strafschoppenreeks met 5-3. Doelman Keilor Navas die de hele wedstrijd al een goede beurt maakte, was ook nu weer belangrijk want hij stopte 1 strafschop.

Costa Rica nam in de eerste helft het initiatief en creëerde enkele halve kansen, maar slaagde er niet in het Griekse doel te vinden. Griekenland had welgeteld één reële kans die ternauwernood door doelman Navas uit zijn doel werd gehouden. De ruststand was tot groot ongenoegen van het publiek 0-0.

Na de rust bracht Bryan Ruiz in de 52ste minuut middels een schuiver Costa Rica op voorsprong. Niet lang daarna onthield arbiter Benjamin Williams de Concacaf-vertegenwoordiger een penalty, nadat de bal in het strafschopgebied door een Griek met de hand werd gespeeld. In de 66ste minuut kreeg Costa Rica nog een tegenslag te verwerken toen Oscar Duarte voor de tweede maal tegen de gele kaart aankeek en voortijdig mocht inrukken.

Deze voorsprong bleef heel behouden en toen menigeen dacht dat Costa Rica de wedstrijd zou winnen, bracht Sokratis Papastathopoulos de Grieken in blessuretijd langszij. Hierna brak een zware periode aan voor Costa Rica, want de ploeg moest nog 30 minuten proberen een doelpunt te voorkomen. Hoewel de spelers fysiek aan het eind van hun Latijn waren, slaagden zij er wonderwel in Griekenland van zich af te houden.

In de strafschoppenreeks die daarop volgde bleek Costa Rica beter en won, nadat doelman Keilor Navas de strafschop van Theofanis Gekas uit het doel hield. Costa Rica mag na de slijtageslag door naar de kwartfinale alwaar Nederland wacht.