Voorleeswedstrijden in volle gang op basisscholen
21 Jun 2014, 17:20
foto


Dit jaar krijgen leerlingen opnieuw de kans om mee te doen aan de Nationale Voorleeskampioenschappen. De scholen moeten uiterlijk de komende week de namen van hun voorleeskampioenen doorgeven aan Stichting Projekten. Op de meeste basisscholen zijn in de afgelopen weken voorleeswedstrijden gehouden. De deelnemers zijn tussen 6 en 14 jaar oud en hebben zich goed voorbereid om hun school in de regio te vertegenwoordigen.

De kampioenschappen in de diverse regio’s en districten vinden plaats in de week van 21 tot en met 25 juli. Dan reizen vijf teams vanuit Stichting Projekten naar 22 verschillende locaties in het land om uiteindelijk 44 meisjes en jongens tot voorleeskampioen van hun regio of district te kiezen. Voor deze 44 kinderen, 22 van de onderbouw en 22 van de bovenbouw organiseert Stichting Projekten in augustus een educatieve dag met interessante, creatieve activiteiten op het gebied van lezen, informatie technologie en media.

'Feest'
Op 20 november, Internationale dag van de Rechten van het Kind, zal de grote feestavond plaatsvinden, waarbij een aantal voorleeskampioenen bevorderd zullen worden tot voorleesambassadeurs. Het motto ‘Voor Suriname een feest als elk kind leest!’ zal dan helemaal tot leven komen.

“Het stimuleren van lezen is werken aan de persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan het weerbaar maken van kinderen, hetgeen een goede basis voor welvaart en welzijn is. Zo wordt aan het Kinderrechtenverdrag inhoud gegeven”, zei Sigmund Proeve, voorzitter van de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname het vorige jaar tijdens de feestavond voor de voorleeskampioenen in de tuin van DSB’s Garden House.

Leerkrachten worden opgeroepen om voor de leerlingen kansen te creëren om voorleeskampioen te zijn, door hen te motiveren te lezen. “Geef ze een kans om te winnen, om te stralen, om trots te zijn en plezier te hebben tijdens de Nationale Voorleeskampioenschappen 2014”, pleit de Stichting Projekten, die het project uitvoert met ondersteuning van de Nederlandse Taalunie.