Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 202
01 Jun 2014, 23:00
foto
Voorzitters van de samenwerkende politieke partijen. (Foto: René Gompers)


“Heren, ik ben zo blij, zo blij...”
“Omdat de anti-corruptiewet eindelijk is goedgekeurd en binnen een paar uren is afgekondigd?”
“Nee mang, ik ben zooow blij dat de beslissing is genomen, de kogel is door de kerk: de Mammoet-samenwerking is ondertekend; de mammoet gaat die Megatroep verpletteren.”
“Ik zou hiervoor liever een dag van nationale rouw afkondigen.”
“Hoezo? Hoezo? Dit is het alternatief om die, die..., dat..., dat gedoe, die bende weg te jagen, ze op te donderen, te dumpen...”
“Nou, als ik alleen maar naar dat glunderend gezicht van die uitgestoten chanteur kijk, dan weet ik dat die mammoet van jou op z’n minst een even grote bende bij elkaar is.”
“Bedoel iedereen met ‘bende’, behalve mijn Tjandrikapersad. Blijf tjan van Af..., eh, ik bedoel, blijf af van Tjan.”
“Ik bedoel met ‘bende’ eenieder van die meer dan een half dozijn voorzitters die dat contract van volksverlakkerij hebben getekend.”
“Ach, klets maar raak, man. Het presidentschap is al binnen.”
“Hoe durf je dat te zeggen, zonder dat er één stem is uitgebracht?”
“Inderdaad; da wat voor zin heeft het om een verkiezing te organiseren en naar de stembus te gaan, als de uitslag daarvan nu al op straat ligt?”
“Maar dát is toch onze democratie en politiek? Stem zoals je leider dat wil, zodat die zijn belangen en die van zijn ‘sponsoren’ straks veilig kan stellen.”
“Maar wat is er fout aan, als het mammoetblok nu al kan zeggen dat zij de president in de VVV zal kiezen? Dat is gewoon politieke druk uitoefenen op de huidige coalitie.”
“Dat is gewoon blufpoker. Net als bij een Lotto-trekking: je zegt dat de pot 1 miljoen srd is, terwijl er misschien maar 100.000 in kas is, maar door de aanlokking van die grote pot, gaan mensen massaal lotto kopen en wordt de pot zelfs anderhalf miljoen.”
“Okay, goed. Maar wat ik niet begrijp van deze mammoetclub is: je weet nu al dat je theoretisch de president kan bepalen, waarom zeg je nu al dan niet wie jouw presidentskandidaat is?”
“Ja, dat vraag ik me ook af: wie wordt de presidentskandidaat van jullie Mammoetblok?”
“Dat gaan we nog niet prijsgeven.”
“Waarom niet?”
“We gaan onze kaarten nog niet op tafel leggen dat de tegenpartij daarop kan inspelen.”
“Dus de kiezer moet op een combinatie stemmen, zonder te weten wie die combinatie naar voren zal schuiven als presidentskandidaat?”
“Dat beslissen we na de verkiezingen, dat maken we dan bekend.”
“Wat opvallend! Een paar verkiezingen geleden vroeg men ook aan het toen zo geheten Nieuw Front van: wie gaan jullie als presikandidaat naar voren schuiven?”
“En wat was het antwoord?”
“Eén draai-draai, om de hete brei heen dribbelen en vage antwoorden en goedkope opschuif geven, zoals:’Alles is mogelijk, niets is onmogelijk; heb geduld, alles komt terecht, niet zo haastig, we zijn bezig te beraadslagen... “
“Ai, ik kan me dat nog herinneren. En toen men een mogelijke kandidaat op z’n groene erf vroeg, zei die stralend en glimmend van glundering:’Ik weet het niet, jaaah, maar als het volk dat wil, jaaah, ben ik bereid, jaaah.”
“En hij werd het, jaaah. En heel wat olifanters voelden zich belazerd en beetgenomen door de leiding van hun eigen partij.”
”Maar net zoiets staat ons nu te wachten:‘mensen kom en stem op de mammoet, en daarna gaan wij, het almachtige voorzittersconvent, politiek koehandelen om de posities te verdelen en desnoods ministeries te splitsen en/of te vermeerderen om elk van onze voorzitters tevreden te stellen. Dag volk met jouw domme belangen; tot over vijf jaren.”
“Ach geklets van jou, alleen maar omdat jullie nattigheid voelen: mijn Mammoet gaat de verkiezing van 2015 grandioos winnen.”
“Ja, okay, doe maar. Toch wil ik dat jij mij duidelijk maakt waarom de mammoet z’n presidentskandidaat vooraf officieel niet bekend durft te maken.”
“Omdat iedereen dat al weet: het wordt Chaan Tjandrikapersad...”
“Chaan Sege Bhai.”
“Ach, fluit jouw amnestieleider maar na.”
“Ik bedoel: al weet iedereen dat je met een vrouw gaat, staat en slaapt, waarom zeg je dat dan niet op bijvoorbeeld een familiefeestje, zo van:‘Pa, ma, oma, opa daarboven, overige leden van de familie Mammoet, vrienden; Ruth, dit schatje hier naast me, en ik gaan al een tijdje en op 25 mei 2015 gaan we trouwen.’ Dit is toch de minste beleefdheid en het minste respect dat je naar je kiezers toe kan opbrengen?”
“Kennen die geweldige politieke leiders van ons, op een enkeling na, deze begrippen?”
“Elk volk krijgt de leiders die het waard is.”
“Nog steeds wil ik weten: waarom maakt Mammoet...”
“Ja, ja, we weten zo langzamerhand wat je wil weten, blijf niet zeuren.”
“Je L*&%$T met mij voor zeurpiet uit te maken. Geef me dan het antwoord.”
“Ben ik eens. En Chaan heeft me diep teleurgesteld: alleen ter wille van politieke macht is hij met dat als uitgekauwde awarra-vruchtvlees uitgespuugde sujet in zee gegaan.’
”Ik heb vele van Chaans partijgenoten gesproken, een deel is zwaar ontevreden hierover. Ze zeggen: je weet wat deze man met je gaat uithalen; toch ga je met hem in zee.”
“En ze weigeren weer eraan mee te werken dat hun veelheid aan stemmen kandidaten van allerlei minipartijtjes binnenbrengt.”
“Nou, de uitgeworpen chanteur heeft z’n welgemeende excuses aangeboden en ik denk dat de mammoet hem wel onder controle zal kunnen houden, deze keer.”
“Ik denk van niet, zoals alle voorgaande keren. Paul is gewoon de sluwste, gewiekste, smerigste en slimste van het stel. Denk je dat Chaan en die lieverd, die Greggy Rustland, tegen deze doorgewinterde, doortrapte en tot in z’n geverfde haren geraffineerde Paul Pienter gaan opkunnen? Hij was tien jaren lang opa Ronald en vier jaren lang zelfs ook Baas te slim af.”
“Dus volgens jou heeft Baas hem daarom Mega uitgegooid?”
“Ik zeg niets, maar wat doe je met een leerling die je jarenlang maar niet onder controle in de klas kan krijgen?”
“Maar waarom maakt Mammoet niet bekend....”
“Ja, ja, hou je mond en luister dan, ik zal je het uitleggen.”
“Je bedoelt: de alcohol gaat me uitleggen...”
“Whatever! Kijk, Cassie had het eerlijk durven zeggen op dat VHP-podium:‘Chan is onze beste preskandidaat.”
“Maar vooral de NPS-top vond het niet leuk dat Cassie dit had gezegd.”
“Cassie prakseri: if mi hoor VHP boeng, ben ik verzekerd van een verkiesbare plaats op de Frontlijst. Die NPS moet maar zien hoe ze hun zaakjes regelen.”
“Zie je de basis van het probleem? Die mammoet of voorheen Nieuw Front, voorheen Front is een verzameling van vooral drie etnische partijen en hun respectieve kliekjes-leiding.”
“Da wat, da wat is daar fout aan? Dat is beter dan die corrupte marcheerclub van jou met die zogenaamde nationale volksleider...”
“Hou je mond mang, laat Ron z’n uitleg geven.”
“Ja voorzitter, bedankt. Dus omdat Mammoet voor het overgrote deel een etnisch samenraapsel is, moeten ze hun kiezers van tevoren liever niet zeggen welke preskandidaat ze naar voren gaan schuiven.”
“Waarom niet?”
“Zie dat voorbeeld van Cassie.”
“Maar ze weten toch dat de pres uit VHP-kringen zal komen?”
“Ja, maar openlijk en officieel zeggen, zou betekenen dat iedereen weet dat je als groene partijaanhanger in feite stemt om een oranje kandidaat tot pres te maken. En dat zou vele groene kiezers kunnen doen besluiten om óf thuis te blijven óf om bijvoorbeeld paars te stemmen, want ‘moi-boi-van-de-berm’ is etnisch en religieus toch dichter bij huis.”
“Oooh, dus daarom wilde men bij een vorige verkiezing vooraf ook niet zeggen:‘Ronald-de-boro-emreman wordt onze kandidaat.”
“Precies, dat zou hetzelfde effect op vele oranje kiezers hebben; die zouden weglopen en liever paars stemmen.”
“En als ze zeggen ‘Somo’ wordt onze preskand?”
“Dan wint Paars de verkiezing glansrijk.”
“Ooow, dus daarom maakt mammoet z’n presidentskandidaat niet van tevoren bekend.”
“Maar hoe moeten wij als kiezers dit gedoe tussen die twee blokken doorkruisen?”
“Door ‘out of the box’ te stemmen. Dus:ga massaal stemmen en stem daarbij vooral niet, zoals ze willen dat je moet gaan stemmen; stem ‘out of the box’, dan breng je hun hele voorafberekening in de war.”
“Ja, maar de kiezer wil wel verandering, maar durft zijn stemgedrag niet te veranderen.”
“Dan gaan we in deze rommel blijven, sorry dat ik het moet zeggen.”
“En stel dat Baas na de verkiezingen die Chan opbelt en zegt:’Chan, hamer bhai, nu is dat moment gekomen, nu moet je daar laten en met je zetels naar mij overkomen.”
“Nee, dat zal niet kunnen, dat geloof ik niet. Onmogelijk!!”
“En als Baas dan zegt: als jullie weer niet willen of moeilijk doen, neem ik Somo terug. Het was een set-up om hem weg te jagen.”
“Nee, dat kan helemaal niet, dat zal godsonmogelijk zijn.”
“Jonge vriend in ons midden, door zo pertinent te praten, laat je zien dat je de Surinaamse politiek slecht kent. Om aan de macht te komen of te blijven, zijn sommigen zelfs bereid hun eigen moeder te verkopen. Da wat is een beetje heen en weer lopen en links en rechts eisen stellen?”
“Ik eis nu een rondje voor ons allen en Kries sponsert. Leve de boevenblokken en de brave, slaafse kiezers, joehoee.”

Rappa
Advertenties