Somo de slimme vos
29 May 2014, 20:30
foto


Een vos verleert nimmer zijn streken. Hij kan wel oud zijn, maar als hij de kans krijgt dan bespringt hij zijn prooi gebruikmakend van zijn listen. In 2010 heeft PL mede dankzij het NF een aantal zetels binnengehaald. Omdat onze slimme vos Somo, niet kon krijgen wat hij van het NF eiste, pleegde hij verraad en stapte over naar de NDP, waar hij zijn belangen kon veiligstellen.

Om tot president gekozen te worden gaf Bouterse, de huidige president, toe aan de absurde eisen van de slimme vos Somo. Zo kreeg PL een aantal (meer) functies in de schoot toegeschoven dan waar deze partij recht op kon doen gelden. Omdat de PL meer en meer eiste en de regering chanteerde, (denk mede aan de dreigingen om niet mee te werken aan de begrotingsbehandeling van de onderwijsminister), werd de partij onlangs uit de regering geknikkerd. Het gevolg was dat de PL en Somo voorop tot inkeer kwam. Namens PL maakte hij honderd keren excuus over het meewerken aan het verlenen van quorum om de amnestiewet goedgekeurd te krijgen. Nu heeft hij er spijt van en verklaart dat hij verkeerd heeft gehandeld. Hij komt erg laat tot inkeer.

Het is nu niet belangrijk om het te hebben over andere partijen, maar KTPI mag indirect wel genoemd worden. Ondanks dat ze nog in moedersarmen van de NDP ligt en lekker aan haar borst zuigt, heeft ze een intentieverklaring getekend met de NF-partijen. Het schijnt dat ze nog steeds aan de grote baas trouw zijn en lekker de vruchten van de samenwerking tot 2015 willen plukken. Het vreemde is, dat de PL en ook de KTPI, ondanks het verraad in 2010 samenwerking zoeken en deze ook vinden bij het goedaardige NF. Het lijkt erop dat het NF zo goedgelovig is en de sluwe vos(en) gelooft, waardoor ze deze partijen opnieuw met open armen binnen zijn gelederen verwelkomt. Dit zal zeker ten nadele van de trouwe partners gaan.

Somo wil doen geloven dat hij het NF meer zetels kan bezorgen als de PL gaat samenwerken, omdat hij geen stemmen wil verbrassen. Voor de PL levert dat voordelen op doordat hij duidelijk meer verkiesbare plaatsen zal eisen. De trouwe aanhang van het NF vraagt zich af, hoe reëel en geloofwaardig Somo en zijn PL zal zijn bij een lijstverbinding met het NF. De kans is wederom groot dat hij weer gaat deserteren met medeneming van het vergaarde aantal zetels. Een ander fenomeen is dat de PL nog steeds etnisch gericht politiek drijft en niet gelijkgesteld kan worden met de nationaal denkende partijen. Het is overduidelijk dat de sluwe vos weer bezig is zijn eigen hachje veilig te stellen.

Hij wil door samenwerking met de NF-combinatie die in de lift zit, zichzelf en zijn PL veilig stellen in 2015 om weer te kunnen manipuleren met eisen waar hij dan geen recht op zou hebben. Het NF wordt dan ook gewaarschuwd om op zijn tellen te letten voor deze gevaren. Het is zeker te streven en te werken aan de mogelijkheden en zoveel zetels binnen te halen, waardoor de president rechtstreeks gekozen kan worden met meerderheid van stemmen in De Nationale Assemblee. Mocht dit niet lukken, dan zal de verkiezing van de president plaats moeten vinden in een algemene volksvergadering. Het is voor het NF raadzaam om er goed over na te denken dat de samenwerking met partijen, en vooral met de PL en KTPI die in het verleden onbetrouwbaar zijn gebleken, de samenwerking alleen aan te gaan op het niveau van de RR en DR. Samenwerking op basis van lijstverbinding met de NF-combinatie is af te raden.

PL en andere ongeloofwaardige politieke partijen kunnen op eigen kracht de verkiezingen ingaan. Het is niet uitgesloten dat op deze wijze de NF-combinatie misschien 1 zetel minder haalt, maar zij is dan gevrijwaard van de hoge chantage-eisen van dit soort onbetrouwbare politieke partijen. Na de verkiezing kan worden onderhandeld op basis van gelijkwaardig en het aantal behaalde zetels.

S. Soekhoe
Advertenties