Belastingdienst wil verbetering werkomstandigheden
28 May 2014, 05:00
foto


De Belastingdienst is vanaf dinsdag in actie. Er wordt tot nader order geen geld geïnd. De medewerkers zijn de werkomstandigheden in het gebouw aan de Van Sommelsdijckstraat beu, deelt een boze Steve Ramsaran, voorzitter van de Bond Dienst der Belastingen aan Starnieuws mee.

De ambtenaren moeten het al geruime tijd doen zonder de essentiële kantoorbenodigdheden, een verouderd computersysteem dat elk moment nog eens kan ‘crashen’ en zitten in een gebouw dat bar slecht onderhouden wordt. De druppel die de emmer deed overlopen is dat de gezondheid van de werkers in gevaar gekomen is door een ernstige rattenplaag. Assembleelid Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) bracht deze kwestie dinsdag ook aan de orde in De Nationale Assemblee. Minister Andy Rusland van Financiën zou de zaak uitzoeken, maar er is geen duidelijkheid gekomen.

“Dit is een nationale schande”, zegt Ramsaran. “Hoe is het mogelijk dat wij die belasting ophalen niet eens kunnen beschikken over pen, papier en inkt voor de printer? De meest basale benodigdheden ontbreken.” We kunnen zelfs het gebouw onderhouden, maar het is belachelijk als je te weinig schoonmaakpersoneel hebt dat ook nog over te weining schoonmaakmiddelen beschikt. De ambtenaren hebben al enige tijd last van ratten. De plaag wordt alsmaar erger. De kantoren rieken naar urine en de ontlasting ligt verspreid over vloeren en bureaus. Op dinsdagochtend is er bloed ontdekt in één van de ruimtes. “Toen was de maat vol. Het ontbreken van de meest essentiële dingen voor het werk konden we nog accepteren, maar zaken worden anders als je gezondheid in gevaar komt” deelt een geïrriteerde Ramsaran mee.

Investering in werkplek
Ramsaran geeft aan dat er vaker is gecommuniceerd met de directie en het ministerie van Financiën over de problemen op het hoofdbureau van Belastingen. Er is tot nog toe weinig tot niets gedaan. “Wij komen niet in actie voor een salarisverhoging. Wij willen dat er geïnvesteerd wordt in onze werkplek, in dit belangrijk gebouw.” De bondsvoorzitter wijst op het gevaar van het verouderd computersysteem. “Het is al een keer uitgevallen en dat was al erg. Het is niet gegarandeerd of gegevens en informatie te redden zullen zijn als het systeem nog eens uitvalt. Het blijft bij beloftes en wij blijven maar door werken onder alle omstandigheden.”

Ramsaran deelt mee dat de bond soms zelf inspringt om een paar problemen op te lossen. Vorige week heeft de bond ruim SRD 1000 neergeteld om de afwatering van het erf in orde te krijgen, omdat het terrein onderloopt.
Het ministerie van Openbare Werken is twee keer geweest om het gebouw te ‘scannen’. Gebleken is dat er heel veel gedaan moet worden om het gebouw representatief te maken. Het is gebleven bij een offerte zegt Ramsaran. “Dit keer was Killit er snel bij” verteld Ramsaran. “Nu kon het ineens wel. De inspecteur van Killit is zelf geschrokken van de troep die hij aantrof. Laten we kijken of er daadwerkelijk iets gedaan zal worden. Wij blijven in actie totdat het ministerie iets doet om de werkomstandigheden te verbeteren. De bond houdt vandaag een algemene ledenvergadering. Besproken zal worden of de actie uitgebreid zal worden naar de districtskantoren.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April