Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 199
11 May 2014, 21:10
foto


“Hebben jullie gehoord: een vooraanstaand DNA-lid is weer eens van het voetbalveld geskorst.”
“Maar hij is in Hoker Beroep kekaan.”
“Dan zien sommigen dit soort figuren als hun leiders.”
“Laat die mensen als ze zo een wildspuger als voorbeeldfiguur willen zien, lieb’den sma!”
“En hij heeft inmiddels netjes zijn verontschuldigingen aan het Surinaamse volk en het voetbalminnend publiek en de SVB aangeboden.”
“Ach, dat is tegenwoordig mode bij bepaalde politieke figuren als ze in de fout zijn gegaan, alleen maar omdat de verkiezingen naderen en de tegenpartij geen punt op ze moet vinden.”
“Verontschuldigingen met voorbedachte rade.”
“Inderdaad, die tjekre-tjekrefiguur, die landrover, deed dat toch ook naar aanleiding van zijn stemgedrag inzake die amnestiewet?”
“Ja, die zegt nu al die tijd met morele problemen hieromtrent gelopen te hebben.”
“Ja, die komen nu pas naar buiten, nu hij met z’n hele hofhouding de coalitie uitgegooid is.”
“Maar Lonnie zegt niet kespuukd te hebben; hij heeft alleen keskolden op een official die racistische uitlatingen had gedaan.”
“Zeker had die hem ‘kadjoe’ genoemd, zoals we anderen ‘loekie’ en ‘kablamang’ noemen.”
“Ja, maar etnische scheldwoorden behoor je als official niet tegen een speler te gebruiken, al vraagt die ernaar middels z’n wangedrag.”
“En dan moet zo een beledigde speler niet terug gaan schelden, maar een klacht tegen die racistische official indienen. Zo doen we dat in een geordende samenleving. We nemen het recht niet in eigen handen, anders gaat het recht je onder handen nemen.”
“We denken zeker dat we alles mogen omdat we met wat geld naar wat mensen smijten.”
“Inderdaad, en natuurlijk als je heftig gaat schelden, komt er ook speeksel vrij.”
“Op school hadden we een leerkracht met een drie-voortanden kunstgebit, maar dat ding nam valse zuiging als hij hard sprak, dan begon hij te flitten. Niemand zat daarom op de voorste rij. Op een dag werd hij boos en schreeuwde:‘John, stop met dat ...’ en bij ‘stop’ vloog dat hele voorstukje z’n mond uit, de klas in, recht in het decolleté van ‘Poederdoos’, het altijd heftig opgemaakt meisje uit de klas. Boi, nooit eerder en nooit daarna heb ik een meisje zo heftig karioka zien dansen met bijbehorende kreten, om dat stukje kunstgebit uit haar kleren te schudden.”
“Woeloe-walla, djoehoe-kadjoe-hum-hum, wai, wai, a tifi beti mi, a fas ien mi....”
“Sjaak, ga weer op je barkruk zitten, of we schorsen je voor een maand van de borreltafel.”
“Nee, nee, voorzitter, ik bied mijn welgemeende excuses aan jullie alcoholminnenden aan, vergeef me. Stem tok op me, want ik ga niet meer als A-Kombinasjie de verkiezing in, maar als de Bobbe-A met de kele kleur.”
“Lieb mi Lonneman, hij zegt de dingen tenminste open en eerlijk.”
“Van Junglefighter tot DNA-uitsmijter.”
“Kijk niet alleen naar anderen, kijk ook naar jezelf.”
“Ben ik met je eens. Ik zeg: wie zonder alcohol zit, werpe het eerste glas.”
“Is politiek. Sinds een bepaald iemand de coalitie is uitgegooid, regent het opeens van schandalen.”
“Ja, goed zo! Laten ze elkaars beerput opentrekken. Nu blijkt dat er ook bij de TAS een vreemde sjoemel is uitgehaald. We moeten een schadeclaim van 10 miljoen US betalen.”
“Dan is er ook op het Jeugdministerie met ons belastingsgeld gesjoemeld via zogenoemde consultants.”
“Tenminste heeft onze Nationale Praatclub gedaan gekregen dat die minister van Jeugd de CLAD heeft ingeschakeld en die boys maken geen grappen.”
“Ha, minister Cladna schakelt de Adnah in.”
“Instituten als de CLAD moeten meer wettelijke power krijgen.”
“Dan ga je zien hoeveel bezwaren er vanuit bepaalde hoeken gaan komen, net als met dat Constitutioneel Hof en de anti-corruptiewet.”
“Alles wat naar ordening en discipline ruikt, wordt in dit land zo te zien gesaboteerd of getorpedeerd.”
“En alles wat naar snoepreizen, happige consultants en plunderen van de schatkist riekt, wordt meteen, sluipfasi desnoods, snel-snel goedgekeurd.”
“Doe niet alsof dat hier alleen gebeurt; tot in dat zogenaamd hoogbeschaafde Noorden en Westen stelen ze als raven uit de schatkist.”
“Maar niet zo dom-grof als hier. Neem dat huren van die particuliere woning aan het Molenpad ten behoeve van een bepaald ministerie voor zo een 12.400 srd per maand, da if yu sjie a oso, Bruynzeeltype met een maximale huurwaarde van hooguit een tiende van dit bedrag.”
“Maar moederdagboodschap-Alice zegt dat er een openbare inschrijving is gehouden en dat de laagste inschrijver is toegewezen en dat de ErVeeEm dit heeft goedgekeurd.”
“Het is niet de eerste keer dat die club van Mehr-Ali, alias Pipo, vreemde dingen goedkeurt, vooral als het om het happen van en strooien met landsmiddelen gaat.”
“Nee mang, dit geloof ik niet; hoe kan de Raad zoiets goedkeuren, ik bedoel, je hebt toch enig verstandelijk vermogen tussen je oren om te zien dat dit huurbedrag veels te hoog is?”
“Luister mi boi, volgens mij gaat het zo:’Heren, keuren jullie dit van mijn ministerie koet, dan keur ik van jullie ministeries ook koet en dan hou ik mijn lief mondje dicht en ga niet over jullie sjoemels rondspugen.”
“Geen ATV, geen ATV...”
“Mijn hemel, weer eens een bewijs dat we overgeleverd zijn aan een stel schatkistplunderaars.”
“En de enkeling die daar ordening in wil brengen en per ongeluk daar gekozen of benoemd wordt, wordt snel weggeschreeuwd of weggewerkt. Zie die eerste minister van RGB en van Financiën. Die moesten weg, want ze wilden ordening.”
“Ze tekenden niet ‘blindelings’, zoals een vorige NH-minister.”
“Dan nu wil SWM en EBS verhoging van tarieven, omdat deze bedrijven kampen met achterstallig onderhoud, verouderd materiaal, door tientallen jaren laaggehouden tarieven, zogenaamd om arme alleenstaande volksvrouwen met bosjes aan kinderen tegemoet te komen, maar in wezen is het om de rijke ondernemers te faciliteren.”
“Hoe gaan we dit oplossen?’
“Door blijven subsidiëren uit de belastingspot.”
“Maar dan subsidieer je ook mensen met zwembaden vol drinkwater en zware diepvriezers met exportvis.”
“Die door een vreemde samenloop der omstandigheden door de SLKLM op Zanderij achtergelaten wordt, omdat de lading van vriendjes middels vrachtbrieven wel door moest.”
“Je zegt weer alcoholische nonsens; kan je dat bewijzen?”
“Tuurlijk niet, maar deze vriendjespolitiek speelt al tientallen jaren.”
“Net als het verschijnsel dat betalende passagiers van de lijst worden gehaald, omdat connecties met een IPB-ticket wel op de vlucht moeten. Names and faces, daarom moeten we een eigen vliegmaatschappij hebben.”
“Mi dati, ik vertrek. M’n businesspartner is me komen halen.”
“Is zij dat? Ahum, wat een charmant stuk is dat. Ze is natuurlijk geheelonthouder, en jij gaat nu met haar geheel bonthouden.”
“Zeg geen rommel, en drink door.”
“Maar rijden jullie geen EBS-palen omver, want dat is nu mode i.p.v. schuttingen en voetgangers.”
“We rijden; we vliegen niet. Proost.”

Rappa
Advertenties