Prijs zaaizaad vastgesteld op SRD 67 per baal
23 Apr 2014, 02:00
foto


Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) heeft na onderhandeling met belanghebbenden uit de rijstsector besloten om de zaaizaadprijs vast te stellen op SRD 67 per baal (79 kilogram). Soedeshchand Jairam, waarnemend directeur, deelt mee dat de prijs betaalbaar gehouden is voor elke landbouwer.

“We willen kostprijs verlagend werken, de kwaliteit van de natte padie verbeteren, betere productie hebben en het vooral voor iedereen betaalbaar houden. Verder konden wij de prijs redelijk betaalbaar houden, omdat wij een veel te goede productie hebben gehad. En wij willen dat de boeren dit systeem overnemen”, zegt Jairam aan Starnieuws. De 300 ton zaaizaad is al gereserveerd en niet iedereen kon geholpen worden hiermee. Volgens Jairam is een goed zaaizaad een basiselement voor de rijstsector. Daarnaast moet dit als een stimulans dienen voor de rijstboeren om meer te produceren. Ook de overheid is serieus bezig voorzieningen te treffen om de ontwikkeling van de rijstsector te verbeteren, stelt Jairam.

Tevreden over kwaliteit
Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), zegt dat zijn organisatie een goede samenwerking heeft met Jairam, waardoor zij vaker betrokken wordt in zaken over de rijstsector. Hij merkt op dat het zaaizaad niet genoeg is voor alle boeren. Oemraw is blij dat het voorstel van de boeren uiteindelijk uitgevoerd is. “Door gebruik te maken van goed kwalitatief zaaizaad zal de opbrengst verhoogd worden. Wel moeten wij zelf het zaad drogen en transporteren, maar dit is alvast een goed begin. Ik heb 150 balen zaaizaad gekocht voor 50 hectare en ik ben echt tevreden als ik naar de kwaliteit kijk”, vertelt Oemraw vrolijk.

Mahinder Kalisingh heeft 21 ton zaaizaad gekocht bij het Adron. Deze landbouwer zal 125 hectare inzaaien. “Wij zijn erg blij met dit zaaizaad. Ook de prijs is betaalbaar en voor ons is het belangrijk dat wij over goed zaaizaad kunnen beschikken. Dit vergroot de kansen van een landbouwer en wij zijn beter gemotiveerd”, legt Kalisingh uit. De opkoopprijs van een baal natte padie bedraagt SRD 60. Het verschil dat de landbouwers moeten betalen is niet groot.

Wanita Ramnath
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April