Autoloze dag ook nodig voor Suriname
22 Apr 2014, 20:45
foto
Aantal auto's, luchtvervuiling en geluid wordt gemeten in de binnenstad. (Foto: Ivo Rosseels)


Op 22 september is het Wereld Autoloze Dag en Suriname doet voor het eerst mee. "Het cijfermateriaal dat dinsdag verzameld is over de luchtvervuiling en het geluidsoverlast dienen om hard te maken dat het belangrijk is om dit jaar mee te doen aan de wereld autoloze dag". Zo meldt Wilgo Koster, coördinator Boy Scouts Suriname.

Gedurende deze warme, maar bewolkte dinsdagochtend legden de scouts met hun leider Koster een parcours af met als eerste meetplaats de hoek van de Maagden- met de Steenbakkerijstraat. Daarna werd de hoek van de Maagden- met de Jodenbreestraat aangedaan. Het derde meetpunt bevond zich in de Domineestraat op de hoek met de Jodenbreestraat.
Een padvinder turfde het aantal auto's dat voorbij reed in vijf minuten, haar mede scout mat precies vijf minuten af. Gedurende diezelfde vijf minuten nam Govind Panchoe, technisch medewerker van Suralco, de gemiddelde decibelwaardes op met de een digitale decibelmeter. Daarna werd weer gedurende vijf minuten met een pompje de vervuiling in de lucht opgenomen om zo via kleurverandering van het reagens een indicatie te krijgen van de luchtvervuiling.

De eerste nationale campagne om auto's te weren uit de stadskern, ter promotie van ecologisch denken, werd reeds in 1997 in Groot-Brittannië gehouden. Deze werd gehouden door de Environmental Transport Association.
De volgende meetdagen zullen zijn op 22 juni en op 22 augustus met een laatste meetdag op de eerste autoloze dag van 22 september.
De autovrije zone zal zich in de binnenstad uitstrekken tussen de Keizerstraat, de Zwartenhovenburgstraat, de dokter Sophie Redmondstraat en Waterkant, tussen 7.00 en 17.00 uur.

Ivo Rosseels
            video.gif video
Advertenties