WWF Guyanas vraagt aandacht voor schildpadeieren
20 Apr 2014, 20:30
foto
Een van de opdrachten was om het ei barstloos van punt A naar punt B te brengen. (Foto: Ivo Rosseels)


WWF Guyanas hield in verband met Pasen een eierzoektocht. Palmentuin was zondag daar het toneel van. Dit evenement is bedoeld om kinderen bewust te maken van de impact op de schildpaddenpopulatie als mensen de eieren van deze dieren blijft stelen. De Krapéschildpad is een bedreigde diersoort geworden door de misdaad van het rapen van de eieren.

Iedere maand organiseert het WWF een actie rond het jaarthema. Dit jaar concentreren de activiteiten zich rond het stelen van schildpaddeneieren (de Krapé-NEE-campagne). Iedere maand wordt er een WWF-ambassadeur aangewezen. Deze keer is het Jurmic Parto, die de actie vormgeeft in samenspraak met het kader van WWF Guyanas.

Leren waarderen
De nep-Krapé eieren lagen verspreid op de grond in Palmentuin. Daar mochten de kinderen de van papier-maché gemaakte eieren verzamelen. Het idee hierachter is dat de kinderen de nepeieren wel oprapen en verzamelen, maar ze juist gaan versieren en ze dus leren waarderen, dat vertelt Karin Bilo, Maritieme fauna deskundige van WWF Guyanas.
Een heus opdrachten- en quizparcours is uitgezet. Bij de verschillende stops moesten de kinderen een flipperdans doen en vragen over schildpadden beantwoorden. Een denkbeeldig schildpaddenlegstrand is opgezet met veel afval. De bedoeling is dat het strand netjes moet blijven, hier moesten de leergierige bezoekers de papiertjes opruimen.

Om het geheel aan te kleden, stonden er uitvergrote foto's van zeeschildpadden in kartonnen uitvoering tegen de palmen. Zelfs dj Massiv en Peter Waterberg waren uitgenodigd om ouders én kinderen te enthousiasmeren. Na afloop kregen de kinderen een gratis lunchzakje mee met een appel en een heerlijke sandwich.
De volgende activiteit is om stickers op de bumpers van de auto te plakken van mensen die willen meewerken aan deze 'Schildpaddeneieren-NEE-bewustwordingsactie'.

Ivo Rosseels
            video.gif video
Advertenties