Gajadien: Geen transparantie NH zorgt voor problemen
20 Apr 2014, 06:00
foto
Parlementariër Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) vindt het niet acceptabel dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) nog steeds geen openheid van zaken heeft gegeven over de uitgifte van mijnbouwrechten. De multinational uit de Verenigde Staten, Newmont, moet deze week een besluit nemen over een op te zetten goudmijn in oost-Suriname, waar de Staat Suriname voor 25% in zal participeren.

Ook in de area of interest van Newmont zijn volgens Gajadien door minister Hok concessies uitgegeven. De multinational moest de minister op de vingers tikken en heeft geëist dat onterecht uitgegeven mijnbouwrechten teruggedraaid moesten worden. "De minister heeft het betiteld als een ambtelijke omissie waarbij duidelijk was dat zijn geloofwaardigheid in het geding was. Verder zijn rechten zelfs verstrekt in gebieden die reeds waren uitgegeven", zegt Gajadien aan Starnieuws.

Het assembleelid stelt dat handel wordt gedreven met de rechten, waarbij het imago van Suriname nationaal en internationaal geschaad wordt. "Internationaal wordt naar Suriname gekeken als een land waar je middels corruptie rechten kan verkrijgen. Inmiddels zijn grote delen van het land in handen van buitenlanders, die activiteiten plegen die niet goed gecontroleerd kunnen worden door de centrale overheid", meent de VHP'er.

Gajadien ergert zich aan het feit dat de leefbaarheid en biodiversiteit van het binnenland vernietigd worden, terwijl het volk bitter weinig hieruit verdient. "De natuurlijke hulpbronnen van deze natie worden verkwanseld. Anderzijds merken wij dat men arbeiders onder zeer erbarmelijke omstandigheden arbeid laat verrichten op sommige goudvelden en gebieden zelfs ontoegankelijk worden gemaakt onder toeziend oog van de centrale overheid".
Gajadien zal deze kwesties wederom aan de orde stellen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van NH, omdat de vaste assembleecommissie tot nog toe de gevraagde informatie niet heeft gekregen.
Advertenties